In boek gebundeld: De preken van Maurice Pirenne

Printerversie
Gepubliceerd op: 30-03-2016 | Gewijzigd op: 30-03-2016
De preken van oud rector cantus  van 'de Schola', musicus/organist en priester Maurice Pirenne [1928-2008] zijn in boekvorm verschenen onder de titel  “…dus (s)preek ik vandaag.”
Kenmerkend voor de preken is dat ze kort zijn, handelend over de relatie God en mens, gerelateerd aan de actualiteit, aanhakend bij kunst en cultuur en, na jaren, nog zeer prettig te lezen, verhalend in mooi taalgebruik en ronduit boeiend.
Pirenne bracht in zijn preken op een geëngageerde manier het evangelie, de mens en de actualiteit met elkaar in verbinding.
Priester, musicus, organist,
rector-cantus Maurice Pirenne [*1928  † 2008].
 

Op verzoek van de stichting heeft de Bossche kunstschilder Rob Jacobs het boek voorzien van illustraties [schilderwerken] geïnspireerd door Pirenne's preken. De schilderwerken zijn exclusief voor dit boek gemaakt en zijn ook te koop.
Jan Jaap Zwitser schreef als inleiding een biografie over Pirenne.

De selectie bestaat onder andere uit Vijf Epigrammen voor Carnaval en zijn laatste toespraak Gratia, 4 weken voor zijn dood door hem uitgesproken in het Jheronimus Bosch Art Center. Preken bij het overlijden van plebaan Gerrit van de Camp en bij zijn voorganger Floris van der Putt. Een preek bij het vervangen van een ‘lattenhek van volkstuinachtige allure’ door een waar kunstwerk (de toegangsdeur naar het groot orgel). En hij had visie, bijv. waar hij zich in de jaren 70 niet zozeer bekommerdeom het priestertekort, maar meer om het tekort aan gelovigen...

Zie ook http://www.stichtingmauricepirenne.nl/nl/home.lp