Promotiefilm in Nationaal Monument Kamp Vught

Printerversie
Gepubliceerd op: 07-09-2007 | Gewijzigd op: 23-09-2011
In het Nationaal Monument Kamp Vught werd op vrijdag 7 september 2007 een educatieve, tegelijk een promotiefilm, gemaakt over de Joodse schooljeugd die in de oorlog vanuit 's-Hertogenbosch door de Duitsers is weggevoerd. Het draaiboek vertelt het verhaal van een Tilburgse schoolklas 1942, die gevolgd wordt naar Kamp Vught. Van deze klas zijn in het voorjaar van 2007 de overlevenden geïnterviewd. Die interviews zijn ingevoegd in het verhaal over de transportatie van die kinderen. 
In het museum/documentatiecentrum in Vught werd een scène gefilmd van voetballende -Joods- kinderen die op een gegeven moment door enkele SS-ers worden bedreigd wanneer de bal buiten het hek dreigt te komen.  
De opnamen werden gedaan door TBS productions uit Amsterdam olv Rob van Dongen.

Enkele scènes op het voorplein van het Nationaal Monument voorafgaand aan de opnamen.
Links de wagens van de techniek en catering en rechts een toevallige ontmoeting tussen Joodse meisjes en enkele 'SS-ers' die voor het museum even verpozen
.
 
foto's paul kriele, 7 september 2007.
 
  De scène waarop het een van de voetballende schooljongens zijn bal trahct terug wil halen, die buiten het hek terecht is gekomen. Op dat moment wordt ie toegeschreeuwd door een SS-er in een wachtpost. 
 

De film wordt vertoond in scholen en ook als promotiefilm gebruikt voor Kamp Vught. 

Vanuit alle scholen in 't land werden de Joodse kinderen overgebracht naar Den Bosch. Aan de Papenhulst stond het Joods lyceum, van waaruit de jongens en meisjes op transport gingen naar kamp Westerboek en vandaaruit naar onder meer Sobidor. De kindertransporten gebeurde in juni 1943 de daaropvolgende maand werden zij in gaskamers vermoord.

Zie ook site van Nationaal Monument Kamp Vught

Terug naar boven