Albert Verlinde/Onno Hoes openen expo in Kamp Vught

Printerversie
Gepubliceerd op: 07-09-2007 Het duo de tv-showman Albert Verlinde en gedeputeerde Onno Hoes opent expo in Kamp Vught: 'Wie kan ik nog vertrouwen?' 
Vrijdagmiddag 7 september 2007 hebben Albert Verlinde & Onno Hoes onder grote belangstelling de expo geopend over de vervolging en het verzet van homo’s en lesbo’s in de Tweede Weredloorlog .
Onder de Duitse bezetting zijn in Nederland behalve vele joden ook homo's en lesbo's gevangen gezet.


-Links: vlnr.: Gerard van Maasakkers, die in een treffend lied over het drama van de geïsoleerde gevangenen in Kamp Vught weergaf. Naast Van Maasakkers diens begeleider Harry Hendriks en vervolgens gedeputeerde Onno Hoes en Albert Verlinde.
-Links onder: De samensteller van de expositie 'Wie kan ik nog vertrouwen', Klaus Muller.
-Onder: Voorafgaand aan de opening was er een panel olv Tony van der Meulen [columnist Brabants Dagblad], dat inging op historische, meer nog op actuele vragen over geweld tegen, name mannelijke, homo’s. 
Vlnr Anna Thijssleing [Hem Fusion] , prof. dr. Alfred Boekhorst [Int. homo en lesbian Infocentrum en archief], Tonny van der Meulen [columnist Brabants Dagblad], Klaus Müller en Onno Hoes. 

foto's © paul kriele, 7 september 2007 .


Voorafgaand aan de opening was er een forum dat sprak over de historie van de homo's en het actuele geweld tegen deze minderheid. In die voordrachten kwam mede het beeld van Nederland als tolerant land naar voren. Maar ook de moeite die ook democratische landen hebben met fundamentalistische stromingen zowel van joodse, van christelijke als van islamitische signatuur.

Panellid en historicus AnnaThijsseling [bestuurslid van Internationaal Lesbisch Platform] deed -over de hoofden van de toeschouwers heen- een beroep op de homo’s, ondanks de geweldsspiraal, niet bij de pakken neer te gaan zitten en te blijven deelnemen aan het uitgaansleven en te blijven komen naar homomanifestaties zoals een Gay Parade. Thijssen: ‘Hiermee ga ik met mijn boodschap in tegen de homobeweging en zeg nogmaals: Wees niet bang en gooi niet weg wat we aan emancipatie in Nederland hebben bereikt.’

Gedeputeerde Onno Hoes [jood en homofiel]: ‘Het is ook gewoon leuk om onderdeel van een minderheid te zijn. We zijn zoals we zijn. Manifesteer maar provoceer niet,’ aldus Hoes die Nederland in totaliteit een baken van tolerantie noemde.’
De van oorsprong Duitser Karl Müller, die volgens Van der Meulen Duits beter spreekt dan prins Bernhard en prins Claus tezamen, gaf een overzicht van actuele vervolgingen tegen homo’s in de wereld en noemde onder meer Rusland, Polen en de Arabische landen. ‘De terugkeer van religie heeft de discussie over minderheden opnieuw op scherp gezet, ’aldus Müller die de samensteller is van deze expositie: ‘Wie kan ik nog vertrouwen’.
Het openingsprogramma werd afgewisseld met treffende en tegelijk ontroerende liedjes van Gerard van Maasakkers, die begeleid werd door Harry Hendriks. 

prof. Boekhorst registreerde in de loop der jaren een ontwikkeling op juridisch gebied en het feit dat er meer openheid is ontstaan in een samenleving die bovendien meer multi-cultureel is geworden. 

-Boven: Overzicht van de grote publieke belangstelling in Nationaal Monument Kamp Vught voor deze opening en expositie.
-Rechts: Onno Hoes en Albert Verlinde openden na een paneldiscussie de tentoonstelling die tot 10 januari 2008 loopt. 


foto's © paul kriele,7 september 2007.

 

De expositie vertelt het verhaal van de lotgevallen van vele vervolgde mannen en vrouwen in de jaren 1933-1945 aan de hand van foto's, filmfragmenten en documenten. 
© paul kriele, http://www.bastion-oranje.nl/fotonieuwsseptember2007.htm [Impressie]


Terug naar boven