Historische Groot Brabantse Gildedag

Printerversie
Gepubliceerd op: 02-09-2007 | Gewijzigd op: 29-09-2011
Een historische optocht door het centrum, wedstrijden in trommelen, vendelzwaaien en schieten [diverse geweren en wapens] de Parade was het hart van dit Groot Brabants Gildefeest dat georgansieerd werd door de Rederijekrskamer Moyses' Bosch en de Oude Schuts, de Stadspijpers en de Halve Compagnie Artillerie 's-Hertogenbosch welke laatste het toezicht en de begeleiding verzorgde..
Negen Nederlandse en 3 Belgiscxhe gilden waren naare Brabants Hoofdstad getogen. Eén gilde had het, zonder bericht, laten afweten. De dag begon met een eucharistieviering in deSint Jan.
Kleurrijk en feestelijk, daarmee kan dit festival, dat door andere- parallel lopende- evenementen, niet echt druk werd bezocht, worden samengevat.

Ontvangst in de raadzaal Bestuurscentrum. Links: Heildronk met burgemeester Rombouts en de eredeken van de Oud Schuts Frans Sluijters.  -Boven: De hoge deken Frans Sluijters.
-Hieronder: afvaardiging van het gilde uit Lexmond Hei-en Boscoop.

De vier onderste foto's hierboven:  De Stadspijpers tijdens de optocht en tijdens hun optreden op de Parade.
Links: Een type van het Vughtse gilde.
Rechts onder: De Halve Compagnie der Artillerie uit Den Bosch, mede-organisator van deze gildedag.

foto's © gerard monté, 2 september 2007.
----------------------------------------------------------------------
De gildedag sloot aan op het thema van de Tijdreiziger Straten en pleinen. De Middeleeuwse muziek, die tijdens de optocht en op de Parade was te horen, kwam van de Stadspijpers, De Blauwe Schuyt,n Dirom Darom en het Brabants Bourdon Orkest.

Hierboven: St. Barbara en St.Sebastiaan uit Vught met de hoofddeken Joep Chappin. Midden De ere-deken van het Bossche gilde. Roderick van de Mortel, tegenwoordig burgemeester van Vught.
Rederijkerskamer Moyses' Bosch.
foto's © gerard monté, 2 september 2007.
Hierboven ere-deken Herman van den Heuvel.

-Boven: Een vendelier bij het vendelzwaaien op de Parade, een element van de gildedagen dat altijd een attractief schouwspel biedt. 
-Rechts boven: Het Brabants Bourdon Orkest uit de regio Brussel met doedelzaak en draailier.
-Rechts: Het herinneringsbord dat de deelnemende gilden cadeau kregen.

Er waren allerei schutters te zien met boogschieten, geweerschieten en het koningsschieten dat dit keer horizontaal gebeurde en ook nog het schieten met de grote boog.

Gilde St. Sebastiaan uit Herenthals won als mooiste de optocht [1e prijs]. Het jurylid van de optocht Francis Witmer.

foto's © gerard monté, 2 september 2007.

Voor kinderen was er tekenmogelijheid en een cursusje schieten en middeleeuws dansen [Door Dirom Darom].
Alle deelnemers aan deze merendeels zonnige gildedag ontvingen na afloop allen een herinneringsbord met de Bossche boom als beeltenis erop.


Terug naar boven