Première unieke 3D-projectie op oudbouw GZG [inkl.filmpje]

Printerversie
Gepubliceerd op: 17-11-2011 | Gewijzigd op: 18-11-2011
Op de koopavond van 17 november 2011 voltrok zich de eerste editie van de 3D-videoprojectie op de gebouwen van het oude GZG in de Tolbrugstraat. Er kwamen drommen mensen op deze unieke [15 beamers] vertoning af.
premie
Het project van de nieuwbouw op de locatie van het voormalige Groot Ziekengasthuis en het thema van het Erasmusfestival 'Vormgeving in de Publieke Ruimte' sluiten, toevallig of niet, erg goed op elkaar aan.
Artishock dat de programmering, de marketingcommunicatie en de sponsoring van het festival doet, kwam een half jaar geleden met het nogal kostbare idee een combinatie van videomapping [op de hoogbouw] in combinatie met  een doorzichtprojectie vanuit de ramen van de laagbouw. In vakkringen heet die presentatie 'Spatial Vibrations'.

   
Massa's mensen vergaapten zich op de koopavond -17 november 2011 - aan een unieke 3D-projectie op de oude ziekenhuisvleugel langszij de Tolbrugstraat.

foto's © paul kriele, 17 november 2011.
 

Op Youtube staat van Roland Brouwer een filmpje van de 3D-presentatie met de stem van 'Erasmus'.  zie 3D video

foto's © roland brouwer, 17 november 2011.
foto's © roland brouwer, 17 november 2011. De show werd afgesloten met een knallend vuurwerk.

Naar dit unieke project dat op de koopavond donderdag 17 november 2011 voor het eerst werd vertoond kwamen een paar duizend belangstellenden op af. Opgesteld langszij de Arena [de ziekenhuiskant] vergaapten zij zich aan spectaculaire beelden. Ook omwonenden, die aanvankelijk nogal argwanend waren, hadden in hun woonkamer voor familie en kennissen plaatsen 'aan het raam 'gereserveerd..  .
Met flitsende beelden, kleurwerking en nadrukkelijk achtergrondgeluid dat vanuit luidsprekers klonk, werd het verleden en de sloop van het ziekenhuis in beeld gebracht en vervolgens afgerond met een suggestieve video van de toekomstige invulling van het terrein. 
Een doorsnee burger zou niet kunnen inschatten hoe technisch en complex die productie en montage moet zijn geweest om nog niet eens over het inscannen van het gebouw te spreken en de 13 beamers die dat alles projecteerden. 
In de Lange Tolbrugstraat was het een drukte van belang;  verkeersgeleiders gaven aanwijzingen aan publiek, automobilisten en fietsers.

Ontvangst met toespraken in de oude ziekenhuiskapel, die aan de projectie vooraf ging
Mechtild Stultiens, directeur van het bureau [Artishock], die de idee van dit spektakel heeft bedacht gaf voorafgaand in de oude kapel van het ziekenhuis een toelichting op dit project en zij vergat uiteraard niet de sponsors en partners te noemen: projectontwikkelaar Heijmans, Wurth [ voor de ruimtelijke aankleding en inrichting], de gemeente, de Provincie, Bouwinvest en Enexis.

   
De tot expo/gehoorzaal omgebouwde ziekenhuiskapel, waar de ontvangst plaats vond. 
foto's © paul kriele, 17 november 2011.
-Boven  vlnr. Sectordirecteer bij de gemeente  Willem van der Made, wethouder Geert Snijders en Peter van Gugten directeur van Heijmans Vastgoed/Proper-Stok.

Vanwege die uniciteit en prestatie noemde Mechtild specifiek de makers van het Tilburgse bedrijf Ladds Motion Design Studio met de 'kunstenaars' Martin Kers en Erik Jan Maalderink en de techneuten van MK2, die al een paar avonden de proefprojecties- en vanmorgen vroeg - de tests hebben gedaan. 

Energie in twee richtingen...
De projectie sloot qua thema zoals gezegd naadloos aan bij het  Erasmusfestival, maar met deze projectie komt ook de plek nadrukkelijker in beeld. Ons doel is ook de betrokkenheid van de burgers te vergroten, sprak Peter van Gugten, directeur van Heijmans Vastgoed, die hierbij de vakterm 'place making' noemde.
Enexis was als sponsor aanwezig omdat ,zo sprak communicatiemanager Cor Brockhoven, aan te geven dat - ondanks dat 90 % van ons werk zich onder de grond bevindt - hier toch ook de energie in goeden banen moet worden geleid. 
Als nieuwtje noemde de Enexismanager de ontwikkeling van 'energielevering in twee richtingen'. Dat duidt op het feit   dat particulieren steeds meer zelf energie gaan opwekken. Ook nieuw is dat steeds meer mensen elektrisch gaan rijden. Met dit soort nieuwigheden houdt Enexis zich bezig,' sprak Cor Brockhoven.

samenwerking zorgt voor kwaliteit
Wethouder van Ruimtelijke Ordening Geert Snijders verwacht dat in deze regeerperiode van de coalitie vóór 2014 de eerste schop voor de ontwikkeling van dit 5 hectare groot deel van de binnenstad, nog de grond ingaat .Het is uniek dat in één keer zo'n groot stadsdeel in ontwikkeling komt, sprak Snijders. Daarbij mag hier zeker gelden, dat samenwerking de sleutel is van succes en een garantie voor kwaliteit.'
In die lijn sprak ook de Heijmansdirecteur Van Gugten. 'Den Bosch is een lastige stad is met vaak veel commentaar. Maar dat geeft ook duidelijk de betrokkenheid van de Bosschenaren bij stadse ontwikkelingen aan. Immers,' aldus versterkte van Gugten zijn constatering:  'de publieke ruimte is van de stad en haar burgers. Daarom gaan we bij dit project de discussie, behalve met de professionele partners, ook met de  publieke partijen aan.' 

zie ook www.erasmusfestival.nl

-De winkeliers van de Arena en hotel Central hebben speciale publieksacties op  touw gezet met actiecoupons.
-Toeschouwers konden hun opnamen op YouTube zetten. Het meest bekeken filmpje maakt kans op een citytrip naar Barcelona.

Terug naar boven