Erasmus: Lelijke elektrokastjes worden ijkpunten van duurzaamheid

Printerversie
Gepubliceerd op: 16-11-2011 Ihkv het Erasmusfestival 2011 zijn momenteel kunstenaars  bezig, over drie uit te zetten routes, elektriciteitskasten te beschilderen. We zagen Daan den Houter en Marcel Brink bezig in de Torenstraat en in de Nieuwstraat. Deze twee werken in de binnenstad. Dat is een van de drie - thematisch opgezette - routes. Naast de binnenstad zijn dat Graafsepoort en Zuid.

De Rotterdamse kunstenaar Daan den Houter, die afgestudeerd is aan de Haagsche Kunstakademie ['Conceptuele kunst'], deed aan het Bossche Makershuis een voorstel om de binnenstad op te vrolijken met iets dat met duurzaamheid te maken heeft. Daan bedacht het opfleuren van de lelijke elektrokastjes met een verf dat een parlemoereffect geeft.

Daan den Houter: 'Door dat flip flop-effect krijgen die kastjes als de zon schijnt een bepaalde glans. Daarmee draai ik dat lelijke object om in een glimmend ijkpunt. En daarmee koppel ik een onopvallend object naar het aspect duurzaamheid, ofwel de elektriciteit,' verklaart de Rotterdammer die met zijn 'assistent' Marcel pas aan zijn tweede kastje bezig is. 'Op die manier verandert een lelijk object in een opvallend ijkpunt, dat de voorbijganger attendeert op duurzaamheid.' 


-Boven: Op deze grijs/wit/zwart getinte foto is Marcel Brink in de Torenstraat bezig ihkv het Eerasmusfestival de elktrokastje in de binnenstad op te fleuren. Dat doet Marcel samen met de kunstenaar Daan den Houter.

-Op de rechter foto's zijn beiden bezig in de Nieuwstraat.
 
foto's © paul kriele, 16 november 2011.

Aan dit kunstproject van het Bossche Makershuis, dat aansluit op het Erasmusfestival, zijn drie -thematisch opgezette - routes gekoppeld:
-Binnenstad: Energievoorzieningen en duurzaamheid
-Graafsepoort: Geheel volgens het gedachtengoed van Erasmus: tolerantie in de stad
-Zuid: Architectuur [o.a. de Bossche School] in de nieuwe stad.

De stad telt 380 elektriciteitskasten. Maar de kunstenaars gaan met studenten per route 10-15 kasten beschilderen.
De kunstroutes, waarvan de uitvoering in handen is van Bureau Babel, openen officieel bij de start van het festival en zijn te voet of per fiets te volgen.
Enexis, dat het initiatief nam van deze kunstroutes, beheert het energienetwerk o.a. in Zuid-Nederland.

Terug naar boven