Opening Erasmusfestival in TheateradParade

Printerversie
Gepubliceerd op: 20-11-2011 | Gewijzigd op: 20-11-2011
Met toespraken van burgemeester Rombouts, die zich zelfs in het  Spaans, tot de eerder [9 november 2011] door prins Willem Alexander [als regent van de stichting] gelauwerde Spaande architect Joan Busquets* richtte en van de Leuvense burgemeester Louis Tobback ,naar wie het altijd plezant is om te luisteren, werd het Erasmusfestival Brabant zaterdagavond 19 november 2011  in TheateradParade geopend.
De [ex-]CdK Houben en Wim van de Donk waren aanwezig, evenals enkele burgemeesters, onder wie Hans Janssen [Oisterwijk] en de Bossche wethouders Bart Eigeman en Jan Hoskam en de gedeputeerde Bert Pauli.

Hoofdonderdelen van het 3 uur durende programma waren de balletten van het Nederlands Danstheater [2] waaronder 'Lieder eines fahrenden Gesellen [Jirí Kylián] en Solo en Dejà Vu [Hans van Maanen ].

Boven: De Catalaan prof.dr. Joan Busquets, die eerder deze maand november 2011 door de regent van het festival Prins Willem Alexander in Amsterdam met de 'Erasmusprijs 2011' werd gelauwerd. Rechts de vertrekkende voorzitter van de stichting 'Erasmusfestival Brabant' prof. dr. Harry Peeters.
Boven: De burgemeesters van de steden Leuven en 's-Hertogenbosch die al 750 jaar [ Leuven is de moederstad van Den Bosch] een stedenband onderhouden, een feit dat in 2012 breed wordt herdacht. Links Louis Tobback en rechts Ton Rombouts.
-Foto's kunnen in het geheel niet overbrengen wat aan techniek, variatie enstijl in de balletten van het Nederlands  Danstheater [2] werd geleverd.
-Rechts: Voor de dansers en danseressen van het Nederlands Danstheater klonk er na afloop een opvallend aanhoudend applaus.

foto's © paul kriele, 19 november 2011.

Tussen de balletten door werden foto's vertoond ter ere van prof. Joan Busquets die gemaakt waren door L.J Creyton van steden waar Erasmus moet zijn geweest. Daarbij was ingegaan op het thema van het festival 2011  ''vormgeving van de openbare ruimte'.
Op het einde werd de acht minuten durende 3D-projectie getoond.  zie artikel première 3D-projectie op GZG-gebouwen  dd.18-11-2001.

De toespraken
Ton Rombouts  verwelkomde uiteraard de eregasten onder wie prof. dr. Harry Peeters en prof. dr. Joan Busquets en ging ook in op wat al veel en vaak over Erasmus was gezegd, zoals de uitspraak van de in Rotterdam geboren en even in Den Bosch woonachtige geweest zijnde [1485-1487] filosoof  'Och was Brabant maar dichterbij'.
Daarop haakte later Tobback in dat het wel eens het Zuid-Brabantse Leuven ipv Noord-Brabant en specifiek Den Bosch kon zijn geweest.,.
Rombouts sprak tot Harry Peeters ,die  -zes jaar geleden -tot twee maal toe belet had aangevraagd bij de Bossche burgemeester omdat die nog niet in de gaten had dat Peeters het festival van Tilburg naar Den Bosch wilde halen. 
Kort en goed het kwam alsnog zover. Peeters  werd verwelkomd met koffie en twee Bossche bollen. 'Dat was in een tijd,'  aldus Peeters later in zijn toespraak, '.. waarin ik nogal een hartstocht had voor een persoon met ook dezelfde  afkorting BB, namelijk Brigitte Bardot. Dus ik geraakte in een tweestrijd, maar uiteindelijk hebben de Bossche bollen toch de doorslag gegeven.'

Burgemeester Tobback begon, na een constatering -als antwoord op Rombouts toespraak-  dat er in de Generaliteitslanden toch nog Spaans wordt gesproken, met enkele -meer serieus getinte- vaststellingen:
Tobback deed een oproep:
-om de specifieke karakters van de Brabantse steden die ontstaan zijn vanuit Leuven gezamenlijk te gaan bekijken. 
-vroeg dat we niet de fout gaan maken in Europa de grote staten te gaan vervangen door mini-staten ofwel het Europa van de mini-regio's. Laten we gaan onderzoeken welke rol de steden in Europa kunnen gaan spelen. Tobback noemde met name de Toscaans en Lombardische steden die in de ontwikkeling van Europa een grote rol hebben gespeeld.
-en als derde 'ernstig punt' noemde de Leuvense burgemeester iets te gaan doen rond de eigenheid van de Brabantse steden. Laten we Rotterdam en Brugge even vergeten en ons richten op Noord en Zuid-Brabant.
750 jaar geleden is er een soort NAVO-verdrag gesloten tussen Leuven en Den Bosch. Dat maakt dat we toch moeten gaan onderzoeken wat ons- Den Bosch,Tilburg, Helmond, Oss, Antwerpen, Mechelen en Leuven -onderscheidt, van Brugge, Gent en Ieper.
Tot slot van zijn toespraak bood Louis Tobback het eerste exemplaar van de cassette 'Quaevis Terra Patria' van o.a. Henri [Rik] Tots, L.Creyton en Lucy Schlüer en het boek 'De Utopische Stad' namens zichzelf, als burgemeester van Leuven en namens Ton Rombouts, als burgemeester van 's-Hertogenbosch,  aan aan de architect en stedenbouwkundige Joan Busquets.

750 jaar stedenband
Ook Rombouts ging in op de constatering van de 750 jarige stedenvriendschap tussen Leuven en Den Bosch door Tobback. Over die viering volgt op later datum en elders meer over.
.
*Joan Busquets
Busquets heeft als Catalaans architect en stedenbouwkundige  spraakmakende projecten van veranderende steden[- bouw] waaronder Rotterdam [Nesselande], Barcelona, Den Haag [Grotiusplaats] en Helmond [centrum] op zijn naam heeft staan] en die in1992 ook het Olympisch dorp in Barcelona ontwierp.  
zie ook www.erasmusfestival.nl 

Terug naar boven