Zuidwal:Nieuw tussengebouw Bastion Zuid op plek Rijks Waterstaat

Printerversie
Gepubliceerd op: 12-07-2022 | Gewijzigd op: 25-10-2023
Zuidwal: Nieuw 'tussengebouw' Bastion Zuid op plek Rijks Waterstaat
De oude en de nieuw situatie waarbij de zgn. Trommel [rond atrium] en de linkse en rechtse bouwblokken worden gesloopt voor nieuwbouw  met de naam Bastion Zuid.
De linker',  drie delige bouwblok komt in de plaats van de bouw op de bovenste foto.

foto © paul kriele, 1 juni 2011 en onder:  © renschdaelgroep 2022.

De Van Renschdael Groep presenteerde samen met architectenbureau Bierman en Henket in een van de zittingzalen van het voormalige Paleis van Justitie op de Spinhuiswal het ontwerp van, resp. de bouwprocedure voor Bastion Zuid. Daar komt op de plek van het tussengebouw/Atrium, het hoofdkantoor van Stichd en worden tevens de twee kantoorvleugels gerenoveerd. Het is dan de derde bestemming van dit complex [aan Zuidwal/Oude Hulst],  waar tot in de jaren 70 de Zuid-Nederlandsche Drukkerij stond.  Dat 'tussenpand' [het atrium van Bastion Zuid] wordt voor jaren gehuurd door Stichd*.
Uitgenodigd waren de buren van RWS in de Sint Jorisstraat, Mortelkazerne en aan de Zuidwal 12-57.
 
.........
-Hierboven: De projectontwikkelaar Marc van der Velden van de Van Renschdael Groep gaf een toelichting op het ontwerp en de bouwprocedure van het nieuwe Bastion Zuid.
-Hieronder: De circa 35 bezoekers uit de buurt vernamen het nieuws over de nieuwbouw op de kop van de Zuidwal voorheen Rijks Waterstaat
. foto's © paul kriele, 11 juli 2022.

Projectontwikkelaar Marc van der Velden heette namens eigenaresse de Van Renschdael Groep de circa 35 bezoekers welkom. Van der Velden  gaf met foto’s en kaarten een globaal inzicht in het ontwerp en zei trots te zijn op dit project door de meerwaarde die het aan de omgeving geeft en ook doordat de architect met haar ontwerp de verbinding  legt met de omgeving. Hierna nam archiitect Yvonne Segers namens BiermanHenket, het woord.
 
.......
Architect bij BiermanHenket Yvonne Segers die dieper inging op de uitvoering en achtergronden van het ontwerp Bastion Zuid. foto © paul kriele, 11 juli 2022.

Rijks Waterstaat vertrekt  per 1 oktober 2022 naar het Paleiskwartier [Belvedère]
De Van Renschdael Groep uit Horst [L] plant medio 2024 de nieuwbouw en verbouwing van de bestaande vleugels, waarvoor de Commissie Welstand akkoord verklaarde, klaar te hebben.
Op 1 oktober 2022 verhuist RWS naar het Paleiskwartier [Belvedère]. En na afspraken met de aannemer eind dit jaar gaat de procedure in. Die gaat onder meer over overlast, transport bouwverkeer en werktijden. Door de aannemer zal ter zijner tijd een contactman voor klachten en vragen worden aangesteld.
Een van de reacties uit de buurt was dat de omwonenden van het ene naar het andere bouwproject worden geloodst. En dat er steeds minder parkeerplaatsen overblijven.
Ook staat voor eind dit jaar de aanvraag omgevingsvergunning gepland. Omdat het hele complex kantoor blijft, met Stichd als hoofdhuurder in het tussengebouw door de architect in de oude situatie de Trommel genoemd, is er geen aanpassing/ wijziging van het bestemmingsplan nodig.
De sloop begint dan begin volgend jaar met aansluitend de nieuwbouw en aanpassing van de bestaande vleugels. Dat duurt anderhalf jaar, zodat waarschijnlijk eind 2024 Bastion Zuid in gebruik kan worden genomen.


*Stichd produceert bijzondere fashion en lifestyle [bodywear, swimwear jeg wear en fanwearen accessoires].en heeft als partners onder meer Ferrari, Tommy Hilfinger, Calvin Klein, PUMA, en Levi''s. Aan de Zuidwal komt dan haar hoofdkantoor. Het productiebedrijf is gevestigd aan de Waterman op de Brand. In  het wereldwijde bedrijf werken 625 personen [Den Bosch 320] over uiteenlopende tijdzones. Dus er zijn continu werksituaties [workflow].
....
Het inwendige Bastion Zuid: Het open atrium verdeeld in drie etages met bovenin een verblijfs-ontmoetingsetage [o.a.een café voor eigen personeel].  
In de oude situatie wordt het  nieuwe tussengebouw nog De Trommel genoemd maar bouwkundig is het een atrium over drie etages waar van alle kanten, heen en terug, een visuele verbinding bestaat. Een houten draaitrap verbindt de drie etages met elkaar. 

Atrium Bastion Zuid 
De hoofdingang, in de oude situatie tegenover Bastion Oranje gelegen, wordt verplaatst naar de hoek met de Oude Hulst. Dat ‘witte’tussengebouw is een atrium over drie etage met boven in een café, waar van alle kanten doorkijken en visuele contacten mogelijk zijn. Het motto van de architect van BiermanHenket, Yvonne Segers is dan ook: ‘Van buiten naar binnen en van binnen naar buiten’. Daarmee benadrukt zij met dit state-of-the-art kantoorgebouw de verbinding met de binnenstad en het Bossche Broek.
Ook was er een omwonende die het nieuwe bouwblok erg massaal vindt. ‘Mij valt de het volumineuze bouwvolume op. Het komt op je af, zo luidde zijn commentaar.
...
Het groen als verbinding met het Bossche Broek wordt op diverse plaatsen [Oude Hulst boven] en aan voorzijde ingebracht. foto's © Renschdael Groep, 2022

Overigens is de natuur extra aanwezig in en om Bastion Zuid. Zowel aan de zijde Oude Hulst als aan de zijde Zuidwal met een verhoogde, besloten tuin langs de gevels. Ook het atrium krijgt gelaagde, natuurrijke, groene accenten. Om die natuur te benadrukken is gekozen het witte beton een zachte, warme tint te geven. In dat beton wordt ook een licht reliëf doorgevoerd. In de saaie bakstenen gevels worden nu nog ontbrekende, verticale lijnen toegepast en aan de vensters een bouwkundig accent gegeven, zodat de vleugels een strak belijnde uitstraling krijgen.

Aan de zijde Oude Hulst is halverwege, naast de ingang naar de parkeergarage, het expeditiekantoor van Stichd gesitueerd. Daar gaat het niet om vrachtwagens die af en aan rijden. Stichd is een bedrijf waar wereldwijd continu, dus ook ’s nachts [workflow], mensen werken.En er komen wel eens pakketjes aan. 

Geen parkeerfaciliteiten voor de buurt
Het personeel [wisselend 325 / wereld wijd 650] zal merendeels niet met de auto maar met de fiets of het openbaar vervoer naar kantoor komen. Dat was een reactie van de projectontwikkelaar op het beperkt aantal parkeerplaatsen in de parkeergarage [125] die overigens niet openbaar is. Ook klaagden bezoekers er over dat er in de omgeving geen parkeerplaatsen meer bestaan.
 
-Hierboven: 'luchtfoto' van Bastion Zuid. 
-Hieronder: Zicht op de zijvleugel aan de Prins Bernhardstraat, vanaf de Sint Jorisstraat gezien
.
foto's © Rensdaesl Groep, 2022

Ondanks een serie opmerkingen klonk er achteraf toch nog een applaus voor dit nieuw project langs de Zuidwal.

Terug naar boven