Boek over De Loet op nr. 6

Printerversie
Gepubliceerd op: 01-06-2008 | Gewijzigd op: 06-06-2008


Links:redacteur Jan van Oudsheusden en vormgever Wanda van Riel en  2e v.r. beeldredacteur Jacques Biemans met Clemens [r.] en Neeltje van der Ven-Blonk [m.]
Rechts: De omslag van het lijvige en rijk geïllustreerde boek De Loet [Peperstraat 6] dat een bron aan informatie geeft over de bewoners, het perceel en het interieur met zijn kunstschatten. (foto's uit het boek De Loet)

--------------------
Onlangs verscheen een lijvig boekwerk over Peperstraat 6 bekend onder de naam ‘De Loet’. Het is een gedegen historische beschrijving geworden van de reeks bewoners en meer nog een vertoon van de door de Van der Vens verzamelde collectie antiek, [Chinees] porselein en munten die zich in het pand bevindt. Dankzij de talenten en de ambities van Clemens en Neeltje van der Ven is De Loet een parel geworden onder de Bossche monumenten. Beiden zijn werkzaam geweest bij een vermaarde Amsterdamse [Staal] , resp. Rotterdamse antiquair [Van Dam] , en beiden gaan gelijk op wat betreft hun smaak voor interieurs, design en antiek.
De zaak van Clemens en Neeltje van der Ven kreeg, na hun initiatief tot de oprichting van een geheel nieuwe [in stijl en opzet] kunst- en antiekbeurs, achtereenvolgens PAN [1987] en Tefaf [1990], wereldwijd bekendheid.
Naast de historie beschrijft Jan van Oudheusden gedetailleerd ook de kadastrale wijzigingen van het pand dat steeds door vooraanstaande Bosschenaren bewoond is geweest.
De Van der Vens hebben dit voormalig woonhuis van ondermeer Lodewjjk de Gruijter [1900-1989], die er tussen 1931 en 1973 met zijn gezin [negen kinderen] woonde, in 1974 betrokken. In 2007 brachten zij de zaak en het bezit van VanderVen VanderVen Oriental Art over naar het Stedelijk Gymnasium, waar neef Floris [zn van Jan] inmiddels [1993] de leiding had overgenomen.
Wat Huize De Loet betreft, daarvan is het pand, de wel wat overdadig overkomende woninginrichting en de collectie antiek overgedragen aan een stichting waarbinnen de museale en culturele ambities van Clemens en Neeltje van der Ven-Blonk zijn gecombineerd en worden bestendigd.