Voormalige Melkfabriek/Boerenbond v.Tuldenstraat gerenoveerd

Printerversie
Gepubliceerd op: 22-12-2011 Op de hoek Zuid-Willemsvaart/Van Tuldenstraat 12 staat een groot hoekpand, waar in de begin jaren 1900 een door boeren opgerichte melkfabriek was gevestigd, later werd het de Coöperatieve Vereeniging Den Bosch en weer later stond het gebouw bekend als de Boerenbond.
In de afgelopen maanden is het gebouw van binnen en van buiten door Orly endeVoets gerenoveerd en gerestaureerd.

Van Tuldenstraat 12
-Boven: Helemaal opgefrist en in stijl is het hoekpand weer van achter de steigers en het bouwgaas te voorschijn gekomen.
-Rechts: Het interieur heeft uiteenlopende bestemmingen gehad.
foto's © paul krile, 31 oktober en 22 december 2011.

Eigenaresse is José Drijvers [...van de aannemer] die het pand te huur zette, maar geen commentaar geeft op de nieuwe bestemming van het perceel.  Helaas zijn de historische letters 'Coöperatieve Vereeniging Den Bosch', die aan de kanaalzijde op het gebouw stonden, achter een pleisterlaag weggemoffeld.
De bestemmingen die het gebouw heeft doorgemaakt waren, behave melkfabriek en Boerenbondsgebouw,* ook de gokautomatenzaak van Rouvoert, speelcasino Golden Ten en de studio van Ben van Wijk.

Historie van pand Van Tuldenstraat 12
Uit informatie van Leo de Bekker is gebleken, dat in de eerste decennia van 1900 het pand een melkfabriek was van de boerencoöperatie. Vader De Bekker had zelf aan huis in Empel ook een melkfabriekje en knechts in dienst die  melk ventten. 
Uit ontevreden over die melkproductie door de coöperatie is er, op initiatief van specialisten van het ziekenhuis, een particuliere melkfabriek St. Jan aan de Koningsweg opgericht.
*Verder traceerbaar uit adresboekjes zijn:
1928 Coöperatieve Handelsbureau Boerenbond
1950 Aan en vekroop Vereniging Den Bosch