Plaquette voor gerestaureerd Pand Van Tuldenstraat 4-6

Printerversie
Gepubliceerd op: 24-03-2013 | Gewijzigd op: 24-03-2013
De Kring Vrienden van ’s-Hertogenbosch [werkgroep 'Het Kleine Monument'] waardeert elk jaar een pand ,dat met behoud van de historische waarden en kenmerken, werd gerestaureerd. Dit jaar, op zondag 14 april 2013, is het  pand Van Tuldenstraat 4-6, dat beter bekend staat als het pand van Weck, maar als garage Lathouwers een nog oudere bestemming doormaakte, aan de beurt. Die waardering uit zich in de toekenning van een koperen plaquette van de Edelsmederij Venrooij.
-Boven: De naam Lathouwers, die dateert uit de bestemming als garage in de periode jaren 20-30 van de vorige eeuw. Daarna tot in 1994 nam sanitairhandel en loodgietersbedrijf Weck het in gebruik.
-Links: De grote hal, waar omheen kantoren en daarboven een gaanderij met glazen dak.

foto's © paul kriele, 14 november 2011.

Er zijn in die reeks al een 14 panden de revue gepasseerd, waaronder Van Rosmalen op het Fonteinplein, Boekhandel Heinen, Apotheek Albers op de Markt, Café Tijl Uilenspiegel op de Markt en Juwelier Verdonk in de Lange Putstraat.

Edwin Vollebergh en Petra Janssen van het ontwerpbureau Studio Boot, die Van Tuldenstraat 4-6 in 2010 kochten, hebben met respect voor de historie het perceel, in de stijl van het Expressionisme laten opknappen.

De kantoren zijn rondom een met glas afgedekte hal gesitueerd. Op de eerste etage is een gaanderij.
Door vervuiling in de grond, zowel uit de tijd van de garage als door de erachter [Handelskade] gelegen apotheek van Van Beek & Schellekens moest er extra schoonmaakwerk worden verricht
Aanvankelijk zou er na de bestemmingen van opslag en garage een bioscoopzaal van Eurocinema [Van Dommelen] in komen, maar dat plan ging niet door. Tussen 1994 -2010 heeft het perceel er verloederd bij gestaan met alle gevolgen van dien.


Van Tuldenstraat 4-6, de oude situatie die duurde van 1994-2010.

foto © paul kriele, 3 juni 2010.

Na een ingrijpende restauratie en herinrichting is vanaf vorig jaar is dit industrieel erfgoed uit de jaren twintig van de vorige eeuw als ontwerpstudio een nieuw leven gaan leiden.
zie ook artikel Eindelijk verbouw /restauratie pand Van Tuldenstraat 4-6 dd. 12 juli 2011.

Terug naar boven