Actie van politiek tegen gebruik plastic tassen

Printerversie
Gepubliceerd op: 08-04-2014 | Gewijzigd op: 08-04-2014
Vrijdagmorgen 11 april 2014 vraagt GroenLinks aan de bezoekers van de biologische markt en voorbijgangers hun plastic tas in te ruilen voor een duurzaam exemplaar.
GroenLinks wil dat winkels stoppen met het gratis weggeven van plastic tassen, omdat de meeste ervan belanden in de oceaan en daar ee  'plastic soep' vormen.  Dat leidt tot plastic in dieren en gif in onze voedselketen. Daarom ruilt GroenLinks vrijdag 11 april plastic tasjes om voor herbruikbare boodschappentassen.

Elke Europeaan gebruikt gemiddeld tweehonderd plastic tasjes per jaar. Plastic tassen worden vaak maar één keer gebruikt, terwijl het honderden jaren duurt voordat ze in de natuur zijn afgebroken. Bas Eickhout, Europees lijsttrekker van GroenLinks: “Meer dan 90%t van de vogels rond de Noordzee heeft plastic in hun maag en onlangs bleek er meer plastic dan vis in de Donau te zitten. Dat kunnen we nu stoppen.”

Actie week tegen plastic
In de week van 14 april stemt het Europees Parlement op voorstel van de Groene fractie over een wet om het gebruik van plastic tassen in de hele EU met  80% te laten dalen. De Groene partijen voeren deze week in heel Europa daarom actie tegen het onnodig gebruik van plastic tassen.