GroenLinks wil proef voor burgers met kleine elektro-autootjes

Printerversie
Gepubliceerd op: 14-04-2014 | Gewijzigd op: 14-04-2014
GroenLinks Den Bosch stelt voor om een pilot te starten met kleine elektrische auto’s. Iedere bezoeker zou die zonder rijbewijs overal in de binnenstad kunnen gebruiken. Dit als alternatief voor de gratis binnenstadbus die het college van B&W voorstelt om komend najaar daar mee te beginnen.

GroenLinks vindt de elektrische auto's een flexibele, schone en individuele oplossing, die beter aansluit bij het de trend naar meer autodelen en ketentransport van deur tot deur. De partij verwacht bovendien dat de kleine auto's (ook financieel) duurzamer zijn, een bijdrage leveren aan de aantrekkingskracht en bereikbaarheid van de binnenstad en een oplossing bieden voor maatwerkvervoer in de rest de stad.

Aanleiding is dat vanaf 14 december 2014 de stads- en regiobussen niet meer door de binnenstad rijden. Daarom wil het college van B&W twee jaar lang gratis een binnenstadsbus laten rijden. De binnenstadsbus gaat de bushaltes van de stadsbus met het stadscentrum verbinden en stopt bij o.a. het NS-station en het Museumkwartier.

De pilot kost de gemeente € 1,4 miljoen, omgerekend € 10 euro per kaartje per keer,aldus GroenLinks dat veel te veel geld is voor een binnenstadsbus die -ook nog eens- op speciale diesel gaat rijden. 
In de commissievergadering Ruimtelijke Ordening en Beheer van 15 april licht gemeenteraadslid Peter van Doremalen het GroenLinksalternatief toe.