D66-er Jan Smits verklaring voor vertrek als raadslid

Printerversie
Gepubliceerd op: 26-01-2015 | Gewijzigd op: 26-01-2015
Vanmiddag maandag 25 januari 2015 heeft Jan Smit, voormalig fractievoorzitter van D66, per brief aan burgemeester Ton Rombouts, als voorzitter van de gemeenteraad, zijn vertrek uit die raad aangekondigd.
Jan Smit die 'met pijn in het hart'
besloot zich uit de gemeenteraad terug te trekken
.

foto © paul kriele, 17 februari 2011.
 

Ingekorte een aangepaste versie
Na lang aarzelen en met pijn in het hart, heb ik besloten te vertrekken uit de gemeenteraad. Die conclusie komt voort dat het  -door de komst van het nieuwe college- voor mij ondoenlijk is binnen mijn fractie een bijdrage te leveren aan politieke doelen die voor mij belangrijk zijn'.
In de voorbije 5 jaar heb ik altijd gepleit voor een open en transparante bestuurscultuur ipv een ‘Brabantse koffietafel’-cultuur, zoals  ook de Rekenkamercommissie vaststelde. Vaak ontbreekt het -vroegtijdig- aan een open politiek debat.
 
Door de introverte bestuurscultuur zijn inwoners vervreemd geraakt van de Bossche politiek [zie lage opkomstcijfers]. 
Dat raakt me, niet alleen als democraat, maar ook als Bosschenaar. Een goed bestuur verbindt en is dienstbaar aan zijn burgers en de stad.


Het  coalitieakkoord geeft nauwelijks aandacht aan de heersende bestuursstijl. Ook de samenstelling van het nieuwe college geeft weinig hoop voor de toekomst. 

De huidige mastodonten in het College, die gezamenlijk meer dan 100 jaar in de Bossche politiek zitten, zijn de voornaamste cultuurdragers van de Bossche bestuursstijl. Vier conservatieve partijen hadden al vóór de verkiezingen met elkaar afspraken gemaakt


Als coalitiegenoot accepteert D66 impliciet de heersende bestuursstijl. Aangezien ik mij hierin niet kan vinden kom ik tot de conclusie gekomen dat er niets anders resteert dan mijn raadszetel ter beschikking te stellen.

Mede omdat democratie en de publieke zaak mij sterk blijven bezighouden , wil ik nagaan hoe ik als journalist een bijdrage kan leveren om de door mij beoogde openheid in de Bossche politiek alsnog te bevorderen.


Jan Smit


Terug naar boven