Verkoop Koudijs rond/voor 2012 weg van 't Zand

Printerversie
Gepubliceerd op: 30-06-2008 | Gewijzigd op: 17-05-2011
De ondertekening door eerst Co de Heus en vervolgens door wethouder Geert Snijders van de verkoopovereenkomst.
foto's © paul kriele, 30 juni 2008
Juist voor de fabriek van De Heus staan hier de partners van deze 'doorbraak': Koudijs verdwijnt voor 2012 uit 't Zand.
In donkere costuums de heren Henk [l], Koen [m] en Co [r] de Heus.

De verkoop van de veevoederfabriek De Heus op de kop van ’t Zand Koudijs aan de gemeente is rond. Vanavond werd op een rondvaartboot ‘Zoete Lieve Gerritje’ van Wolthuis door Co de Heus, die met diens broer Koen in de directie zit van De Heus, het contract over de verkoop van het complex getekend. Alleen de oudste bouw daarvan blijft staan. Met hun vader Henk de Heus, die per 1 januari 2008 terugtrad maar nog commissaris is, werd er daarna getoast op deze doorbraak, zoals wethouder Geert Snijders het noemde.
De bedoeling is, dat De Heus nog tot 1 januari 2013 de fabriek terughuurt van de gemeente en intussen klaar is met de nieuwbouw elders in de stad. Volgens Henk de Heus heeft de directie optie op een stuk grond in de stad. ‘Als je wat ouder wordt besef je dat je meer moet werken aan maatschappelijke verlangens. We willen vertrekken. Nu dat financieel haalbaar was, vertrekken we graag. Maar we zullen nog heel lang Bosschen blijven’, aldus De Heus senior
In 2013 kan de gemeente beginnen met de herontwikkeling van de kop van ‘t Zand met ‘..creatieve bedrijvigheid, mooi wonen en culturele voorzieningen,’ aldus Snijders die de familie De Heus extra bedankte voor hun coöperatieve opstelling.

Na jaren van stilgezwegen onderhandelingen waarvan de laatste drie jaren serieuzer en meer intensief verdwijnt Koudijs uit de binnenstad.

Het moment waarop minister Jacqueline Cramer de cheque van 13 miljoen aanbiedt  aan wethouder Geert Snijders [m].  Uiterst rechts Henk de Heus, vader van Co en Koen die ook aanwezig waren.

foto's © paul kriele, 30 juni 2008.
Vlnr Henk de Heus, vader van de directieleden Co [2e v.l.] en Koen [niet op de foto], minister Jacqueline Cramer [VROM], wethouder Geert Snijders [2e v.r.]  en gedeputeerde Paul Rüpp [r.] .

De ondertekening volgde op de komst van minister Jacqueline Cramer [VROM], die een cheque van 13 miljoen cadeau deed aan Den Bosch voor de aanleg van de Ponte Palazzo, en de uitkoop van ‘Koudijs’. Omdat dat bedrag van 13 miljoen 7 miljoen minder is dan eerder door het Rijk was toegezegd, schonk gedeputeerde Paul Rüpp uit het Investeringsprogramma ‘Mooi Brabant’ aan Den Bosch ook nog eens 7 miljoen, waardoor de stad voor ’t Zand ruim 20 miljoen beschikbaar komt.
Overzicht van de kop van 't Zand.
Even rechts van het midden naast de Dieze De Heus/Koudijs. Links onder de Sintstraten.
Links boven het Veemarktkwartier en rechts Orthenpoort.
Rechts boven het gebied Ertveld.

Den Bosch heeft ook nog plannen een extra spoorbrug over de Dieze aan te leggen en een fly-over,  zodat het treinverkeer naar Nijmegen niet meer dat naar Utrecht kan hinderen.

Terug naar boven