Gemeente sluit zich aan bij Statiegeld- alliantie

Printerversie
Gepubliceerd op: 21-12-2017

De gemeente gaat zich aansluiten bij de Nederlands-Belgische Statiegeld-alliantie. Dat is een reactie op het verzoek van De Bossche Groenen [zie hieronder]. Daarmee wil zij zich sterk maken om in de stad tot invoering van statiegeld te komen teneinde zwerfafval tegen te gaan. Maar zij plaatst wel als kanttekening erbij dat invoering van statiegeld alleen kansrijk is als dat in het hele land tegelijk gebeurt.


Bericht van 28 november 2017 Bossche Groenen wil statiegeld op blikjes en flesjes
Via een brief [dd. 27112017]heeft de Bossche Groenen aan het College voorgesteld  het voorbeeld van 21 organisaties te volgen die Nederland en Vlaanderen er toe bewegen statiegeld op blikjes en plastic flesjes in te voeren. Vandaag maandag 27 november 2017 is de Statiegeld Alliantie gelanceerd.

Het effect van  statiegeld [25ct] is dat er minder zwerfaval ontstaat en minder dierenleed en minder opruimkosten en een betere recycling. Dat maakt dat er meer dan alleen milieuorganisaties achter dit streven staan.  Nu nog de politiek. Daar komt op 30 november met een rondetafelgesprek over kunststofketen en zwerfafval en op 13 december 2017 via  het Algemeen Overleg Circulaire Economie, waar de motie ‘Plastic Soup Surfer en het Onderzoek statiegeld blikjes en flesjes op de agenda staan, dit milieuaspect aan de orde.

De oproep  zich aan te sluiten bij de invoering statiegeld gaat ook naar sportclubs, scholen, gemeenten en bedrijven. Zo heeft Weert zich al bij de Alliantie aangesloten.