Voormalig Schildersbedrijf Moonen zit in ‘zwaar weer’

Printerversie
Gepubliceerd op: 08-12-2011 | Gewijzigd op: 01-03-2012
Het Bossche schildersbedrijf Moonen, dat vanaf 2006 ‘Onderhoud en Reovatie’ heet, verkeert in zwaar weer. ‘Maar,’ zo reageert bedrijfsleider Frans Brouwers: ‘Zoals veel bouwbedrijven maakt ook ons bedrijf een lastige tijd door als gevolg van de economische situatie. Daarom is de term ‘zwaar weer’, zoals u schrijft, ‘erg somber en geeft een onjuiste voorstelling van zaken. Ons bedrijf is financieel gezond.’

Het bedrijfspand van Moonen Onderhoud & Renovatie aan de Afrikalaan.
 

Bastion Oranje meldt dat het -van oorsprong - schildersbedrijf in 2006 een ingrijpende reorganisatie doorvoerde. De ziel van Moonen, het Kerndienstverleningsbedrijf’ dat actief is op het gebied van onderhoud en renovatie aan te vullen met onder meer Service en Bouw +. Dat was bedoeld om kleine projecten snel te kunnen uitvoeren en Bouw + om opdrachtgevers op gebied van onderhoud, renovatie en schilderwerk bij te kunnen staan.

Daarop volgde toen ook nog doorvoering van een kostbare huisstijl en kwam - na de pensionering van Rien Moonen –het bedrijf onder leiding van twee directeuren te staan. Toen het tussen hen onderling niet boterde moest een van hen worden afgekocht.* Tot overmaat van ramp ontstond er in die jaren ook nog een grote verliespost van ruim 7 ton uit een project in Tilburg.

*Noot directie
Recentelijk is afscheid genomen van directeur Peter van de Kerkhof . Nog deze week is de benoeming te verwachten van een ad-interim directeur in de persoon van Ad van de Wijdeven, die het bedrijf tijdelijk, door het plotselinge verlies van een directeur, gaat ondersteunen.

Deze zaken, die zich in korte tijd opvolgden, waren voor de onderneming, die zo kleinschalig was begonnen, betekende zware ingrepen. Het kwam de solvabiliteit van de onderneming niet ten goede.

Maar Frans Brouwers relativeert die financieel beschadigde positie en legt een relatie met de crisis waarin het land verkeert en zijn weerslag heeft op onder meer de bouw.

*Historie
Grootvader Antoon Moonen die in 1928 al in Hedel met een ‘drogisterij’ was begonnen, zette dat met zijn vrouw Riek Voets in Orthen voort.
Uit de winkel aan het Schaarhuispad is later de grote levensmiddelenzaak annex postkantoor op de hoek Schaarhuisplein voortgekomen.
Uit de verkoop van verf en kwasten is het schildersbedrijf Moonen ontstaan dat pas na de Tweede Wereldoorlog goed van de grond kwam.
De tweede van de 12 kinderen van Antoon en Riek, Rien Moonen, nam in 1964 de zaak, die intussen was uitgegroeid tot een bedrijf met 20 medewerkers, van zijn vader over.
In de meer recente jaren is Moonen Schildersbedrijf gevestigd aan de Afrikalaan en telt 120 medewerkers.Terug naar boven