Troetelzeehondje voor bewoners Grevelingen bij heropening

Printerversie
Gepubliceerd op: 26-09-2013 | Gewijzigd op: 30-09-2013
Donderdagmiddag 26 september 2013 werd in 'Park De Grevelingen' op Oost.met enig feestelijk vertoon [koffie en lekkers voor de bewoners] en een officiële toespraak door Van Neynselvoorzitter Guus Bannenberg de afronding gevierd van de renovatie van 50 zorgappartementen en de opening van de aanbouw van vier groepswoningen voor bewoners met een psychogeriatrische aandoening  Wethouder Geert Snijders mocht -als openingsgeschenk- aan een van de bewoners van de nieuwe groepswoningen een troetelzeehondje aanbieden.

-Boven: Het troetelzeehondje wordt goed vastgehouden door o.a. mevrouw  C.J. de Kort Rechts naast haar mevrouw F. Armie, nadat ze het van wethouder Geert Snijders [r.] aangeboden had gekregen.
Links Voorzitter van de Van Neynselstichting Guus Bannenberg.
-Op de rechter fotor staat Bannenberg rechts.
-Rechts: De bij het bouwproject betrokkenen, evenals personeel van Park De Grevelingen.


foto's © paul kriele, 26 september 2013.

Des te feestelijker was de inwijding van de parktuin –vandaar voortaan Park De Grevelingen- die aangeboden is door het Sociaal Fonds ’ s-Hertogenbosch* en aangelegd door hoveniersbedrijf De Langstraat met participatie- als leerproject- van Hevion. De cliëntenraad heeft daarbij geadviseerd.

Park Grevelingen
De door het Sociaal Fonds 's-Hertogenbosch aangeboden en door Hovenier de Langstraat aangelegd tuin

foto © paul kriele, 26 september 2013.

Voorzitter Guus Banning ging in op de slogan ‘Zeker een eigen wijk’, waarmee de nieuwe zorgaanpak werd verwoord naar het zelfstandig en veilig kunnen blijven wonen. Park Grevelingen is dan het tehuis dat ingericht is en toegepast op die situatie van voortgezette zelfstandigheid. Geen verpleeghuis meer, zoals vroeger, maar zorg in nieuwe stijl, geïnspireerd op het zo zelfstandig mogelijk wonen. Niet meer met zorgverleners in witte jassen, maar in burger, geen gekoelde maaltijden vanaf de vrachtwagen, maar klaargemaakt in de huiskamer, waar ook de activiteiten plaats vinden. Deze opzet hebben onze adviseurs en het adviesbureau in het nieuw opgezette Park Grevelingen al gerealiseerd,’aldus Bannenberg, die het Bouw adviesbureau, de architect en het Sociaal Fonds vanwege de nieuwe aangelegde tuin een complimentje gaf, evenals alle betrokkenen, de vrijwilligers en de gemeente waarmee het goed samenwerken is. ‘Het is allemaal heel vernieuwend, maar het blijft toch in stijl,’ sprak Bannenberg


Een ‘trotse en voldane’ wethouder Geert Snijders wilde eigenlijk niet op de veranderende zorg als gevolg van de overgang naar de WMO ingaan, maar ziet de toekomst positief tegemoet.
Snijders ‘Kort gezegd zullen we de langdurige zorg anders moeten gaan organiseren. We spreken de mensen aan op wat ze kunnen en niet meer op wat ze niet kunnen. Samen zijn en samen meedoen, is het credo van de werkwijze in het ouderenbeleid,’.
In ieder geval is het de taak van de overheid de kwaliteit van de zorg te blijven garanderen, ‘ aldus de wethouder.

Daarop werd na een inleidend woordje door manager Zorg Hans van Venrooy het cadeau door de wethouder aan een van de bewoonsters overhandigd. Mevrouw C.J. de Kort was degene die het geschenk –een troetel zeehondje- mocht aanpakken.
Door de goede ervaring met het- eerste aaibeestje- Paro, werd besloten om nog een zeehondje aan te schaffen.
Venrooy: ’ Ik werd er koud van toen ik zag hoe de oudere bewoners van deze groepswoningen op dit beestje reageren. Dat zeehondje leidt zelfs tot gesprekkenbij deze demente bewoners. Ik kreeg er zelfs de rillingen van over mijn lijf. Door dit succes besloten we Paro ‘een zusje’ te geven.’*Sociaal Fonds ’s-Hertogenbosch is, aldus manager Rob Vlemmix in het leven geroepen om de wijkverbetering in de stad ter hand te nemen, zodat de mensen met elkaar verbonden worden. Deze tuin heeft daarom zeen o open en uitnodigende opzet om omwonenden in staat te stellen eens een praatje met de bewoners te maken.

© pk 26092013


Terug naar boven