Historische bomen in Kloosterstraat dreigen alsnog ten gronde te gaan

Printerversie
Gepubliceerd op: 06-05-2012 | Gewijzigd op: 06-05-2012
Door nieuwe werkzaamheden tbv de extra rijstrook langs de rondweg, ter hoogte van de Kloosterstraat, dreigt de groep van drie historische linden alsnog het loodje te moeten leggen. De drie herinneren aan de orden van resp. de Karthuizers [vanaf 1467]  en vervolgens de Tertiarissen [vanaf rond 1500], die daar tot 1629 met een klooster waren gevestigd. Laatstelijk - tot ongeveer 1850 - is ook de boerderij die er kwam te staan, gesloopt.
Het gebied ligt - ten opzichte van het Pettelaarpark -precies aan de overkant van de rondweg. Het deel dichterbij Den Dungen, dat voorheen eigenaresse was van de Kloosterstraat, was eerder bestemd tot bedrijfspark.
In het najaar van 2004 werden de bomen door de Nationale Bomenbank iov Rijkswaterstaat met veel zorg verplaatst in het vooruitzicht van de 2 x 4 uitbreiding van de rondweg. Dat zou niet zijn gebeurd als het Ekologisch Adviescentrum Meas in 1999 had voorspeld dat de bomen nog een lange levensduur te wachten stond. 
 
De bomenverplaatsing najaar 2004 was een secuur en zwaar karwei. foto's © pam vugts, 11 november 2004.

Het verhaal van verplaatsen dient zich opnieuw aan door de uitbreiding van de A2 tussen Den Bosch en Eindhoven.
De  bomen zijn recent door een Gemondse bomenkenner onderzocht. Daaruit bleek dat de Noordelijke, meest zware, stam al ten onder was gegaan, maar dat zich nog nieuwe loten aandienden. Geadviseerd werd de bomen, die op een wat droge terp staan te bevochtigen, beter te beschermen en meer leefruimte te geven.

Zie ook het artikel Historische bomen langs rondweg verplaatst dd. 11 november 2004