Opnieuw ingrepen ter bescherming historische bomen Kloosterstraat

Printerversie
Gepubliceerd op: 22-03-2013 | Gewijzigd op: 27-04-2013
Boomkenner Pius Floris gaat de bijzondere en even historische boomgroep vlak langs de rondweg, tegenover het Pettelaarpark, in het gebied waar eeuwen geleden [1467] een klooster heeft gestaan, beter onderhouden. Tenminste dat advies geeft ook aan, dat  de groep bomen nog eens extra in de knel zijn gekomen door de recente verbreding [2011/2012] van de rondweg.  Eerder -in 2004- werden ze al met behulp van allerlei technieken door de Nationale Bomenbank voorzichtig verplaatst. Dat gebeurde dus ook al na een rondwegverbreding.

De historische groep lindenbomen nabij de Kloosterstraat, die door de tweede verbreding van de rondweg, opnieuw bedreigd worden.

foto © pamvughts, 11 november 2004.

Intussen is gebleken dat ze zomers water te kort komen, dat de wortels zich sedert 2004 niet volledig hebben kunnen herstellen en het ze aan bemesting ontbreekt. De bomengroep vereist ook een hek ter bescherming van landbouwmachines. 


De bomengroep langs de rondweg, waar omheen al enkele maatregelen zijn getroffen..

foto © rws, april 2013.

De stichting Boom & Bosch  trok eerder al aan de bel* en kwam met adviezen. Gelukkig heeft Rijkswaterstaat dat overgenomen en een professioneel boomdeskundige ingeschakeld in de persoon van Pius Floris. 
De groep historische lindebomen langszij de rondweg op het gebied  Kloosterstraat.

foto  © paul kriele, 23 maart 2013.

*Zie ook artikel over Historische Bomen Kloosterstraat dreigen ten onder te gaan  dd. 6 mei 2012.