Patstelling rond Azijnfabriek: geen pand beschikbaar....

Printerversie
Gepubliceerd op: 14-03-2016 | Gewijzigd op: 14-03-2016
De gemeente heeft per 31 december 2016 de huur met de Azijnfabriek [Bethaniëstraat] opgezegd.
Volgens het bestuur van de stichting Cultureel Platform Azijnfabriok [CPA] is dat niet tijdig gebeurd, maar volgens de gemeente is de huuropzegging correct en was dat door het bestuur van het CPA te voorzien.

 
Het pand van de BAM [oude Jacobkerk] waarvan het koor al jaren in gebruik is door het Cutureel Platform Azijnfabriek.

foto © paul kriele,19 april 2015.

Maar het huurcontract is per 1 januari 2016 stilzwijgend voor 5 jaar verlengd. Opzegging per 31-12-2016 had uiterlijk per 31 december 2014 moeten gebeuren, zegt de notitie ‘Vijf misverstanden’ van het CPA.
Bovendien zegt de gemeente in een raadsinformatiebrief dat er geen panden beschikbaar zijn die passen bij de financiële mogelijkheden en inhoudelijke wensen van het CPA. Ook is naar samenwerking met andere culturele partners gezocht. Maar het CPA gaf geen suggesties.
Echter bestuurslid Dré Zijlmans zegt in een overzicht van vijf misverstanden dat het CPA zich steeds proactief en constructief heeft gedragen en dat er wel panden in de stad beschikbaar staan.
Het stichtingsbestuur vanCPA zag in de Toonzaal wel een potentiële kandidaat voor een samenwerking in de lijn van haar concept . Op basis van sociaal-cultureel ondernemerschap kon die samenwerking verder uitgebouwd worden als laagdrempelig facilitair centrum.

Het CPA zegt nu recht op huur te hebben tot 31 december 2020 ..Maar de gemeente gebruikt nog een argument voor opzegging: De Azijnfabriek zou zich niet als een ‘goede huurder hebben gedragen [het organiseren van feestenen huwelijken..] .Maar de uitbater ontvangt geen exploitatiesubsidie en weet met de nodige creativiteit de zaal te exploiteren.
Dat noemt de gemeente ‘commercieel’. Daarvoor is eenmaal een boete uitgereikt, maar die werd later weer ingetrokken .

Partijen hebben door deze patstelling een advocaat in de arm genomen.
De rechter zal zich over deze situatie moeten uitspreken.