Stadskronieken: Verhalenboek van stadschroniqueur Eric Alink

Printerversie
Gepubliceerd op: 23-10-2013 | Gewijzigd op: 24-10-2013
Woensdagmiddag 23 oktober 2013 heeft wethouder Jan Hoskam het eerste exemplaar ontvangen van ’Stadskronieken’ uit handen van de auteur/stadschroniqueur Eric Alink. Daaraan gingen wat toespraken vooraf.
Eric Alink, vanaf 2010 Bossche stadschroniqueur.


foto © paul kriele, 23 oktober 2013.
 

Het verhalenboek is een bundel van 36 geselecteerde kronieken die in het Brabants Dagblad hebben gestaan, versterkt met foto’s van Marc Bolsius en aangevuld met een ‘epiloog’, zoals Alink het uitdrukte. Epiloog is een nawoord van een actuele stand van zaken van de eertijds geïnterviewden.

Alink werd in 2010, op voorstel van de toenmalige wethouder Rodney Weterings tot stadchroniqueur aangesteld. Weterings:’ B&W keken eerst wel meewarig naar me toen ik met mijn voorstel kwam.. .
Maar ik en Alink vonden elkaar rondom onze hartstocht van het alledaagse. Op 10 mei 2010viel het besluit, ‘ aldus Weterings, die dit idee niet zal copieren in Tilburg waar hij recentelijk rot wethouder werd benoemd. ‘Je kunt de ziel van een goed idee niet mee copieren..’.


Stadsarchivaris Rolf Hage ging in op de betekenis van stadschroniqueur en haalde daarbij enkele voorgangers aan, onder wie Molius, Cuperinus en Van Os. Maar in de uitleg van Hage voldoet Alink niet aan de wijze waarop zij hun chroniqueurschap vervulden.
Maar Alink, aldus Hage, beantwoordt wel aan de criteria die het College noemde bij haar besluit:
Iemand die het alledaagse leven op een aantrekkelijke wijze ontsluit en alledaagse zaken begrijpelijk maakt.
En een diepere betekenis geeft aan triviale zaken in de stad.’
Hage: ‘Alink doet dat op uitmuntende wijze. Met rake typeringen en klaar taalgebruik.’
 
 


-Boven: De aanbieding van het eerste exemplaar van het boek 'Stadskronieken'. Vlnr wethouder Jan Hoskam, auteur Eric Alink en fotograaf Marc Bolsius.
-Rechts boven: 2e van links Eric Alink, dochter en Erics echtgenote Jane, de 3e v.l. fotograaf Marc Bolsius
.
-Rechts: De kaft van het boek naar ontwerp door Stephan Lerou, die  ook voor de lay-out verantwoordelijk is.

foto © paul kriele, 23 oktober 2013.

Ook Jos van de Ven [redactiechef van het Gewest Den Bosch] werd door de ceremoniemeester, interviewer en presentator Suzan van Iersel bevraagd. Maar Van deVen lichtte toe dat de tweekoloms kroniek los staat van de redactie die er overigens noch financieel, noch inhoudelijk enig bemoeienis mee heeft . Een conclusie die Alink bevestigde: ‘Ik sta niet op de loonlijst van het Brabants Dagblad. Er is een podium gevonden voor de stad. Gratis en voor niks’.

Wethouder Jan Hoskam mocht het eerste exemplaar in ontvangst nemen. Alvorens het zover was merkte Hoskam eerst nog op dat hij kiest voor de vette tekst. Die trekt hem het meest. Als je die achter elkaar zet, dan heb je een stuk stadsgeschiedenis. Een fotografisch verhaal dat door Marc Bolsius daadwerkelijk en feillos met een foto wordt weergegeven.’

Fotograaf Marc Bolsius gaf wat inzicht in zijn aanpak, nadat hij eerst het verschil tussen een camera en een Iphone of had aangegeven. ‘Dat laatste is wat vluchtiger en met een camera maak je technisch gezien een mooier beeld.‘
Maar toen kwam het belangrijkste: het contact met de te interviewen persoon. ‘Die insteek zie je op de foto. Het is belangrijk contact met de mensen te maken. Aan zo’n fotoklik gaat dus wel iets vooraf.

Al doet het anders voorkomen, maar Alink had moeite om a l’improviste iets te vertellen. Ik was verlegen. ‘Zo begon zijn aandeel in deze boekpresentatie.
‘Dat was voor mij heel moeilijk. Juist door deze ervaring als kroniekschrijver heeft me dat -wat hij noemt -een speeltuingeluk bezorgd. Dat begrip vraagt om enige uitleg Daarvoor gaat de chroniqueur terug naar zijn kindertijd nabij de Westenburgerweg, waar dat geluk begon. ‘Ik zou het vaker tegenkomen, zoals de dag waarop er een telefoontje kwam uit het stadhuis om eens te komen praten met wethouder Rodney Weterings.’

Terug naar zijn schrijverschap, iets wat hij altijd al wilde doen. ‘ Ik was een verlegen jongetje, maar  ik heb steeds aangevoeld dat ik me met inkt wilde uitdrukken.
Ik ben het steeds leuker gaan vinden om in het openbaar verhalen af te steken.’
Na wat voorbeelden van ontmoetingen die hem geraakt hebben, volgt nog zo’n Alink-uitspraak:
‘Het leven is de gemeenschappelijkheid van liefde, lol, leed en lot. Dat heeft invloed op de stad en omgekeerd heeft de stad er invloed op.’

Voor het voetlicht kwamen, links boven, Jos van de Ven, redactiechef Gewest Den Bosch, boven: fotograaf Marc Bolsius en links oud PvdA-wethouder Rodney Weterings, die in 2010 het initiatief nam om tot een stadschroniqueur te komen.

foto's © paul kriele, 23 oktober 2013.

Alink heeft intussen aanbiedingen gekregen om bij speciale gelegenheden van festiviteiten of herdenkingen in het openbaar een rede uit te spreken. Een nevenfunctie noemt hij dat. Het mooiste voorbeeld is dat hij, na een contact met Gerard Velders van de afdeling Burgerzaken, voorstelde een grafrede uit te spreken bij de dood van -een kid noch kraai bezittende- Bosschenaar. Maar hoewel Alink wel enkele te vroeg overleden Bosschenaren memoreert, ook die in het boek voorkomen, ‘..heeft zich tot nu toe bij deze rouw- en trouwafdeling geen enkele kandidaat gemeld,’ zegt hij laconiek.

En wat heeft dit alles opgeleverd? Zo stelt hij zich de vraag.
Het grootste cadeau is dat ik de kans kreeg uit de schaduw van mijn eigen levensverhaal te stappen.

In Alinks dankwoord volgt een hele rits personen, maar zeker noemt hij naast zijn inspirerende opa, de bovenmeester Gerard Alink, ook Marc Bolsius en Stephan Lerou, ‘personen die uitmuntend werk hebben verricht en boven de eigen pixels uitstijgen. Je ziet het aan de omslag, waarop de pijl de vierkante meter verbeeldt waarop ieder van ons leeft, woont en werkt.'
‘Ik ben zelf iemand die de lat meedogenloos hoog neemt. Daarom heb ik voor Marc en Stephan gekozen,’ zegt de auteur.


Terug naar boven