Viering 20 jaar Paleiskwartier met allerlei evenementen

Printerversie
Gepubliceerd op: 13-05-2014 | Gewijzigd op: 14-05-2014
Het Paleiskwartier treedt ivm het 20-jarig bestaan* eens echt en massaal naar buiten. De nieuw opgerichte reniging 'Paleiskwartier Wijkbelangen' neemt voor die viering als motto ‘Paleiskwartier 20 jaar dichtbij’, met de elementen: duurzaamheid & architectuur. Naast rondleidingen, een bioscoop en exposities, lezingen zijn er verder:

Programma /de evenementen:

-vanaf 16 mei: Tentoonstelling over de historie van de wijk met bijdragen vanuit de burgerij. Infocentrum Paleiskwartier [niet op zondag].
-een ‘Meet & Greet’ in het Rijksgymnasium op zaterdag 17 mei , een ontmoeting met en lezingen door de architecten van de gebouwen in het betrekkelijk nieuwe stadsdeel

-zaterdag 17 mei ontmoeting bij de hofvijver [vanaf 16.00 uur]
-scholen, grote gebouwen en instellingen houden open huis: ZLTO, Van Maerlant, Van Lanschot, Ricoh en Paleis van Justitie en een kunst gerichte manifestatie in de Kunstacademie
-Er is een kunstfestival van ArtiBosch en een expo van de Paleisvogels
-Op het Leonardo da Vinciplein staat een open luchtbioscoop

Chronologisch programma
-Tentoonstelling over de historie van de wijk met bijdragen vanuit de burgerij vanaf 16 mei in Infocentrum t/m vrijdag 23 mei [niet op zondag].
-Vrijdag 16 mei is de ‘ Dag van de duurzaamheid’. Daarbij wordt ‘de grootste zonneboiler van Nederland getoond, ofwel de warmte/koude-opslag [WKO], waarop de hofvijver is aangesloten.
Die dag zetten bedrijven, Hevo, Ricoh, Brabant Water, Ennatuurlijk, Enexis en Arcadis ism Gymnasium, hun deuren open om hun energiegebruik te tonen
-vervolg 16 mei: Vanaf 15.00 uur is er een ZeroPop Talent Boel Vaart op het plein voor het KW1-College.
-Op zaterdag 17 mei zal burgemeester Ton Rombouts in aanwezigheid van andere wijkverenigingen in de stad, de hofvijver officieel openen.
-Op zondag 18 mei is er een brunch voor de 6.000 bewoners van het Paleiskwartier
-Slot: Op zondag 25 mei is de afsluiting met Fun Run dat een onderdeel is van de Ricoh-vestingloop.

Zie of www.facebook.com./paleiskwartierdichtbij  of www.paleiskwartier20jaardichtbij.nl

*Paleiskwartier al over de 21 jaar heen...

Jan van Velthoven, voormalig directeur van de Bsosche uitgeverij Malmberg, merkt op: 

Een 20-jarig bestaan lijkt me historisch bezien, een onjuiste weergave van zaken. Al in april 1992 werd de nieuwbouw van uitgeverij Malmberg aan de Leeghwaterlaan 16 geopend. De eerste paal hiervan ging al in 1991 (!) de grond in. Die grond was een grote zandvlakte, waarop deze nieuwe stadsontwikkeling tot stand gebracht zou worden.
Gezien het belang van deze ontwikkeling werd de eerste steen voor deze nieuwbouw gelegd door de toenmalige minister van Verkeer en Waterstaat, mevrouw Hanja Maij-Weggen. In de achtergevel van het gebouw Leeghwaterlaan 16 is een gedenksteen gemetseld die de datum van deze historische gebeurtenis vermeld.

Eerste aanzet tot spoorontwikkelling
Deze steenlegging door een minister van Verkeer en Waterstaat is een duidelijke indicatie dat hier niet alleen nieuwbouw van een uitgeverij werd gerealiseerd, maar vooral de eerste aanzet voor de ontwikkeling van de spoorzone.
Malmberg aan de Leeghwaterlaan. Het gebouw dateert van1992.

© google, 2013.

(Overigens is uitgeverij Malmberg inmiddels al weer verhuisd naar een nieuwer gebouw in het Paleiskwartier, Magistratenlaan 138, en is in het eerste gebouw van het Paleiskwartier, Leeghwaterlaan 16, momenteel de COA gevestigd). Ten tijde van de nieuwbouw van Malmberg in 91/92, was op de plek waar in 1994 de eerste paal voor La Cour de grond in ging, nog de oudbouw van Scholengemeenschap ds. Pierson gevestigd
.
Jan van Vvelthoven vindt  dat '... de historie gewoon recht gedaan moet worden, en het correcte geboortejaar van het Paleiskwartier gehanteerd moet worden. Het Paleiskwartier heeft de volwassen leeftijd van 21 jaar al overschreven.'

Hierop reageert weer  Paleiskwartier Wijkbelangen: 

Beste Jan,

Soms is je verjaardag belangrijker dan de leeftijd. Dank voor uw meedenken en alvast van harte uitgenodigd voor ons evenement.

Onderstaand een quote uit informatie die wij verspreiden.

"In 1994 werd de eerste paal geslagen voor appartementencomplex La Cour. Hiermee werd de bouw van het Paleiskwartier een feit. Ook werden de planologische voorwaarden vastgesteld en vond het Paleis van Justitie er z’n plek. De westzijde van het NS-station werd via de Passerelle ontsloten en zo werd het - inmiddels genoemde - Paleiskwartier verbonden met de Bossche binnenstad."

Uw weet natuurlijk ook dat de naam Paleiskwartier pas op een ander moment officieel werd.
Nogmaals van harte uitgenodigd en veel respect voor uw (toenmalig) bedrijf als een een van de grondleggers van wat de wijk nu is.

Hartelijke groet,
Ingrid Wakkee
Paleiskwartier WijkbelangenTerug naar boven