Sloop SM's met sheddaken afgerond

Printerversie
Gepubliceerd op: 04-05-2012 | Gewijzigd op: 06-05-2012
De sloop door Aannemersbedrijf Gubbels van het SM's is afgerond. Er is nog een serie van 12 bouwdelen met een sheddak overgebleven. Dat stukje industrieel erfgoed herinnert aan een periode van nijverige [ en haastig gerealiseerde] industrialisatie van kort na de Tweede Wereldoolog: de periode van wederopbouw. Het Rotterdamse Architectenbureau Van den Broek en Bakema is de ontwerper van deze sheddaken.

In samenwerking met het  toenmalige bedrijfsleven, dat de gemeente [wethouder mr.Geert Verkuylen] dwong de prostitutie [ tippelzone] op te heffen, onderging  de Wolfsdonken vanaf de jaren eind80/begin 90 een metamorfose. 
De bv Paleiskwartier meldt dat in mei 2012 de laatste oudbouw gesloopt wordt om ruimte te maken voor nieuwe projecten zoals de Jheronymustoren en mogelijk nog een -90 meter hoge- woontoren en voor de Ponte Palazzo* en voor een hotel. Het hoofdkantoor van Ricoh in Belvédère  is volop in aanbouw. 

Voor [of wel zuidelijk van] de Armadaflats stond het SM's waarvan nog slechts 12 sheddak- elementen overeind staan.Gubbels heeft het gebouw grotendeels gesloopt. Een herinnering aan de na-oorlogse [jaren 50-]  industrialisatie met o.a.  dit restant van Lamers & Indemans, later Interpharm geheten.

*Naast [zuidleijk] van het oude SM's begint, of eindigt de nieuwe fietsers- en voetgangersbrug die uitkomt bij Essent op de Koningsweg. 
zie artikel 'Start bouw door Pro Rail van 'Ponte Palazzo' dd. 26 april 2012.