Viering met pannenbier en trapeze bij hoogste punt Ricoh

Printerversie
Gepubliceerd op: 10-05-2012 | Gewijzigd op: 06-08-2012
Vanmiddag 10 mei 2012 net voor de regenbuien werd op de zuidelijke kop van het Paleiskwartier [ Belvedère] door Ricoh het hoogste punt van de nieuwbouw van het hoofdkantoor gevierd. Dat gebeurde niet alleen met genodigden onder wie de bouwvakkers uiteraard ook met wethouder Geert Snijders, directeur Paleiskwartier b.v. Willem van de Made, Sander Martens, de directeur van de Bouwgroep Moonen en gastheer Carol Dona, CEO van Ricoh.

De viering werd ondersteund met een percussiegroep INSLAG, een trapeze act, door de 'Geschweister Weisheit' van de Hochseiltruppe, die hoog oven het 'hoogste punt' hun kunsten vertoonde en het overtakelen van het pannenbier voor de dertigtal bouwvakkers, maar waarvan de officials als eerste een teug namen. 
Het Koning Willem I-College verzorgde de catering. Artishock deed bedacht het concept en deed voor de Bouwgroep Moonen de organisatie van dit evenement.













-Boven: Rond 14.45 uur was het nog even rust op het dakterras van Ricoh in het Paleiskwartier, waar de voorbereidingen plaatsvinden voor de show rond het 'hoogste punt'.
-Rechts boven: De bouwvakkers de Volker Wesselsgroep die het eerste pannenbier opwachtten.
-Rechts: de
percussiegroep INSLAG.

foto's © paul kriele, 10 mei 2012.


 

Sander Martens, directeur van de Bouwgroep Moonen sprak namens de bouwcombinatie. Martens dankte het KW1- College die de locatie aan de overkant beschikbaar had gesteld omdat op het bouwterrein zelf 'het hoogste punt' niet te zien zou zijn.
'Dit moment is per traditie het feest voor de bouwers. De bouwonderneming plaatst dan een vlag op het gebouw en die wordt pas gestreken als het [pannen] bier is rondgedeeld. Daarmee is het hoogste punt -de pannen liggen erop..] bereikt. Hangt de vlag er nog steeds. Dan is er iets aan de hand met de vorderingen van de bouw,' zei Martens die vervolgde:
'De samenwerking met de opdrachtgever is voortreffelijk verlopen. Daarom zijn we trots op dit project, waarvan vandaag -formeel - het hoogste punt wordt bereikt en tevens ook van het Paleiskwartier.
Vandaag doen wij, Ricoh en de bouwcombinatie meer dan gebruikelijk is en dat mag de hele stad weten.'

Tot slot van zijn toespraak reikte de CEO van Ricoh, Carl Dona een miniatuur maquette van het hoofdkantoor uit aan wethouder Geert Snijders en aan Moonendirecteur Sander Martens. Die maquette was het symbool van de nieuwste printer van Ricoh, aldus Dona, die zelfs het ontwerp van een bouwproject in 3D kan tonen.



Hierboven wethouder Geert Snijders, sectordirecteur gemeente Willem van der Made en Carol Dona. Moonen.

Boven: vlnr. Sander Martens [Bouwgroep Moonen] Wethouder Geert Snijders, en Carol Dona [Ricoh]  bekijken het spektakel dat zich aan de overkant voltrekt. Op de achtergrond, tussen Snijders en Dona in, Willem van de Made van de bv Paleiskwartier en sectordirecteur bij de gemeente.
-Links: Stuk voor stuk worden door twee trapezewerkers een serie spandoeken onthuld met uiteindelijk de tekst
: Dit is het hoogste punt.

foto's © paul kriele, 10 mei 2012.

CEO van Ricoh, Carol Dona, gaf een kort overzicht van het bouwverloop waarbij hij onder meer aangaf dat per 3 weken er een verdieping boven op kwam. 'Na dit heuglijke moment begint de echte inrichting wat samen met architect Herman Hertzberger en Jan des Bouvrie gaat gebeuren. Dan begint ook dit pand meer te leven, aldus Dona en het maakt de mensen enthousiast.' Voor Dona is dit nieuwe hoofdkantoor  '.. geen kantoor, maar een ontmoetingsplek. Hier is het tijds onafhankelijk werken. Je wordt er gemeten naar je output en niet hoe lang je er zit. Ricoh Den Bosch is een living showroom, een plek om elkaar te ontmoeten,' zei Dona, die nog eens de duurzaamheid van dit kantoor onderstreepte [LED verlichting en warmte/koude- opslag]. Dit moet de toekomst brengen.
Dona besloot met de aanbieding van een miniatuur van het Ricoh kantoor en lichtte de nieuwste loot aan de Ricohstam toe. De printer die elk ontwerp vanaf de tekentafel in 3D kan volgen. 

Wethouder Snijders benadrukte nog eens het belang en de uitstraling voor Den Bosch met dit soort bouwprojecten.  
'Voor de stad is dit van belang vanwege niet alleen de werkgelegenheid, maar ook vanwege het imago van de stad én voor het Paleiskwartier.' Snijders sprak er zijn waardering over uit dat er nog gebouwd wordt ondanks de crisis: 'Het geeft aan dat het moederbedrijf van Ricoh de potentie van de stad onderkent,' zei Snijders, die nog eens benadrukte dat de overheid altijd een marktpartij nodig heeft.

Daarop verplaatste zich de scène naar de overkant .

Boven: de acts van de trapezewerker van de 'Geschweister Weisheit' bovenop een 18 meter hoge paal die ook nog eens op het dak [hoogte 45 meter] van Ricoh stond. -Onder: De onthulling van de naam Ricoh door een bouwkraan die het doek weghaalde.
-En daaronder: De landing van een kratje pannenbier dat vanaf  het dak van het Ricoh hoofdkantoor naar de overkant werd gehesen.

De proost op het Hoogste Punt


-Boven: De officials, vlnr wethouder Snijders, Sander Martens en Carol Dona, proeven het eerste pannenbier dat vervolgens ook aan de bouwvakkers werd uitgereikt.

foto's © paul kriele, 10 mei 2012.


Terug naar boven