Takelen brugdelen Ponte Palazzo/ Start naamgeving

Printerversie
Gepubliceerd op: 16-03-2013 | Gewijzigd op: 18-03-2013
Zaterdagmorgen 16 maart 2013 werd in het Essent de start gegeven van de naamwedstrijd van de in aanbouw zijnde Pont Palazzo.
Deze in corten staal uitgevoerde ‘parkbrug’, zoals ze graag gezien wordt, loopt van Essent op het Willemsplein naar het voormalig Stedelijk Museum [SM’s] aan de Parallelweg.

Bij gelegenheid van de symbolische brugplaatsing hield Essent ’s morgens voor genodigden en ’s middags voor het publiek gastvrij open huis.
Daar werd ook toelichting gegeven op het ontwerp door Mels Crouwel van Benthem Crouwel Architekten, door ProRail over de bouw en door de gemeente over de reconstructie van het Heetmanplein.[Over Heetmanplein zie apart artikel].

Vlnr Willem van de Made van de gemeente én van de bv Paleiskwartier, midden architect Mels Crouwel  van  'Benthem Crouwel Architekten', die de brug in Corten Staal heeft ontworpen  en de gedeputeerde o.a. van Vervoer Ruud van Heugten, een van de geldschieters voor de Ponte Palazzo.

foto © paul kriele, 16 maart 2013.

Op de ceremonie, die plaats vond op de 4e etage met uitzicht op het 7 sporen brede emplacement, waarover het 57 meter lange brugdeel vannacht op zijn plek gehesen wordt, hielden bouwer [ProRail] ontwerper [architect Mels Crouwel] en de gemeente middels een interview door de entertainende gespreksleider Laurens van Voorst, een inleiding.
Daarna haalden wethouder Geert Snijders en gedeputeerde Ruud van Heugten een gordijn weg waardoor er een riant uitzicht kwam op het Paleiskwartier en de werkplaats van de brugconstructeur Jos van den Besselaar uit Udenhout. Daar lag al de 400.000 kilo wegende brugspant, die op 8 meter hoge pijlers wordt gelegd, voor het vervoer vannacht klaar.
Daarom rijden er dit weekeind van 16 op 17 maart en op 17 maart geen treinen van en naar Tilburg en Eindhoven.

Daar tussendoor werd door de entertainer naar de mening en een suggestie voor de naam van de nieuwe brug gevraagd. Die meningen lopen zo te horen nogal uiteen: van roestboel, een naam die Peer van den Muggenheuvel bedacht. Maar dat vindt wethouder Snijders wat te sceptisch. Iemand anders kwam met Burg te ver, of Koningsbrug of Willem Alexanderbrug.
Lins: Inke Katoen, raadsld voor de PvdA, kwam met de idee van een wedstrijd, waar de nieuwe naam voor de Ponte Palazzo uit zou komen rollen.
-Links: De gespreksleider die zich als een ware entertainer gedroeg, Laurens van Voorst, ondervroeg het publiek dat bij deze cermomenig was genodigd, naar een suggestie voor de naam. Daarvoor is breed een prijsvraag uitgeschreven, zie de gemeentesite
.

foto's © paul kriele,16 maart 2103.


Snijders vindt de brug beeldbepalend, ‘ik ben er erg door gecharmeerd. Het is een nieuw landmark, zoals dat tegenwoordig heet. Dat gelijk bij binnenkomst van de stad opvalt, zoals de Draak dat ook doet. Het is een verblijfplaats, een architectonisch ontwerp, dat past bij de stad’, aldus Snijders die sprak van een eigentijds ikoon.
Snijders die niet naliet de provincie als mede subsidiënt te bedanken, benadrukte daarom de brug als verbinding tussen de oude en de nieuwe stad.
De wethouder moest toegeven dat de naam Ponte Palazzo te lang in de gemeenschap heeft kunnen voort bestaan. Daarom is er voor deze ‘robuuste mannelijke’ brug de naamswedstrijd* uitgeschreven waartoe het PvdA-raadslid Inke Kantoen de idee had aangedragen. Kantoen was zelf ook al uitgekeken op die naam en wilde beslist niet een historiserend iets en ook geen paleisbrug, want een paleis zie ik hier niet in de buurt.
Snijders had als antwoord op de septici, door ze over twee jaar uit te nodigen en dan elkaars ervaring te delen. Het enthousiasme komt er nog wel. Want het is bij Bosschenaren vaak zo, dat als ze er eenmaal aan gewend zijn, ze het pas kunnen accepteren.’

*Naamswedstrijd zie onderaan artikel
Gedeputeerde Ruud van Heugten [l.] en rechts wethouder Geert Snijders, van wie de een, Snijders, een sterkere voorkeur en duidelijker smaak over de brug uitdroeg dan de andere [VanHeugten]. De Gedeputeerde zei eerst:  'Over smaak valt niet te twisten'.
De ontwerper van de brug, Mels Crouwel vind dat '...er ook mensen zijn die de brug niets vinden. Ook dat valt te prijzen
.'

De wethouder, de gedeputeerde en de architect werden door entertainer Laurens van Voorst over de plannen en de uitvoering bevraagd.

Op de achtergrond was een grote foto van de Ponte Palazzo opgehangen.


foto's © paul kriele, 16 maart 2103.

Gedeputeerde, van onder meer vervoer, Ruud van Heugten, gaf aan dat ‘..er een hoop geld in is gestoken omdat met deze brug de goede bereikbaarheid wordt geregeld. Dat is een punt van de provincie: de bereikbaarheid van Brabantse steden bevorderen. Neem het HOV, ofwel het Hoogwaardig Openbaar Vervoer, dat een provinciaal speerpunt is. Vandaar dat we ook de reconstructie van het Heetmanplein subsidiëren.’
Van Heugten:’Deze locatie met zijn spoorzone, de achtertuin van Essent, daar investeert de provincie ook graag in.'
 
Toen hem naar de mening over de het ontwerp van de Ponte Palazzo werd gevraagd, zei Van Heugten eerst diplomatisch: ‘Over smaak valt niet te twisten’. Daarop stelde de provinciaal gedeputeerde, inhakend op de suggestie van Hertogsbrug voor, er dan ook maar de brug van ‘Hertog Jan van Brabant’ te maken.
Architect Crouwel, wiens bureau eerst plannen had voor een smal bruggetje, raakte bij een bezoek aan Den Bosch verrast bij de aanblik van het 7 sporen brede emplacement. Daar kon je geen smal bruggetje over aanleggen, dacht hij toen. In een volgende fase is Piet Oudolf de internationale grootheid op gebeid van tuinarchitectuur er bij gehaald. Oudolf is de ontwerper van de heringerichte, in onbruik geraakte hoogspoorbaan in New York, de High Line. Deze verouderde spoorbaan is omgevormd tot een park. Vandaar dat ik ook voor de naam Parkbrug kies,' aldus Crouwel.

De Amsterdammer verdedigde ook het gebruik van Corte staal, want dat zie je bij Essent, op Bastion Oranje en op zoveel plaatsen meer. Ik kom zelf ook uit een oude stad Amsterdam. Dat materiaal past goed bij Den Bosch, ook een oude stad. Maar,‘ besloot Mels Crouwel. ‘Er zijn ook mensen die hem niet zo mooi vinden en dat valt te prijzen.’

Daarop ging het doek open en kwam de nog naamloze en in aanbouw zijnde ‘Ponte Palazzo’ in beeld. Wethouer Snijders had vanaf Essent via de walkie talkie kontakt met Piet Versteden van ProRail. De bouwmanager gaf een toelichting op de aanstaande verplaatsing van het brugdeel vanaf de tijdelijke werkplaats van constructeur Jos van den Bersselaar naar twee betonnen brughoofden op het spooremplacement.-Boven: Onthulling door gedeputeerdeVan Heugten en wethouder Snijders van het uitzicht vanuit Essent op de Ponte Palazzo.
-Rechts: Doorkijk met links het profiel van de gedeputeerde Ruud van Heugten
.

foto's © paul kriele, 16 maart 2013

*Het persbericht van heden, zaterdag 16 maart 2013, dat de gemeente deed uitgaan:
Dit weekend vinden spectaculaire werkzaamheden plaats aan de nieuwe fiets- en voetgangersbrug tussen het Paleiskwartier en het centrum. Het wordt een speciale brug, die een bijzondere naam verdient. De gemeente start daarom op 16 maart een naamwedstrijd. Wethouder Snijders: “Nu de brug vorm krijgt is het tijd voor een definitieve naam. Ik roep iedereen op mee te denken over een aansprekende naam, voor nu en in de toekomst!” Naast ‘eeuwige roem’ maken deelnemers kans op een ballonvaart voor twee personen.

Zie site gemeente met wedstrijduitleg

Terug naar boven