BV Paleiskwartier nomineert 5 'Nieuwe woonideeŽn '

Printerversie
Gepubliceerd op: 08-04-2013 | Gewijzigd op: 08-04-2013
De door de BV Paleiskwartier geiïnitieerd ideeënplatform met co-architecten, die een nieuwe woonplek bedachten, leverde vijf nominaties op voor 'Het Nieuwe Wonen in 2020'. De belofte werd gedaan: dat de meest opvallende en vernieuwende suggesties deel gaan uitmaken van een nieuw ontwerp voor het Paleiskwartier. Er kwamen niet zoveel inzendingen binnen, maar wel ontwerpen met een hoog inventief niveau, aldus d ejury, die bestond uit Wouter van Wijnen (architect), Thore Fluit (projectontwikkelaar) en Frank Cox (makelaar).

Maatschappelijke trend en ontwerp & behoud tradities
Uit de inzendingen werd één ding duidelijk: de behoefte aan bijzonder maatwerk groeit. Ruimte, privacy en groen blijven belangrijke waarden. Deze woontrend loopt in de pas met de maatschappelijke verschuiving van bezit naar gebruik, van kopen naar lenen. Samen delen van goederen, of zelfs woonruimte (‘co housing’ zoals één van de inzenders voorstelde) voorziet in de behoefte aan duurzaamheid en sociale verbondenheid.
Opvallend was dat de inzenders naast een voorkeur voor innovatieve, technische woonconcepten ook pleiten voor behoud van bijvoorbeeld bouwkundige tradities.

Het nieuwe bouwen en wonen en werken in De Croon in het Paleiskwartier.

foto © paul kriele, 2 april 2012.

De 5 winnende ideeën
-Houdt wat goed is in stand (borduur verder op bewezen succes, leer van gemaakte fouten), ingezonden door Wilma de Wijs-van Oss
-Uitklapbare containerwoning (plug in and live, een huisje dat meereist met de woonnomade), ingezonden door Luka Cras
Wonen in het groen (minder beton, meer bomen, haal de natuur in huis), ingezonden door Ineke Brunekreeft
-Co-Housing (bestem een deel van het appartementengebouw voor ontmoeting, collectief wonen), ingezonden door Mirjam van Riel
-Wonen voor en door mensen (meer balans tussen wonen, werken, recreatie en zorg) ingezonden door Wim T. Jansen 

Winnende suggesties worden, voor zover mogelijk, uitgevoerd in een toekomstig appartementengebouw in het Bossche Paleiskwartier. De vijf genomineerden ontvangen in ieder geval een cadeaupas (€50,-) van Ikea. 
Wedstrijd gesloten, maar ideeën blijven welkom via : woon-in2020.nl


Terug naar boven