Broederschap: Maria komt terug aan gevel Bottles&Bites Korenbrugstraat

Printerversie
Gepubliceerd op: 20-01-2020 | Gewijzigd op: 20-01-2020
Ruud Dirriwachter proost van de Broederschap van Onze Lieve Vrouw zegt dat- na een gesprek met de eigenaar van Bottles & Bites in de Korenbrugstraat dat  het Mariabeeld aan de gevel wordt teruggeplaatst. 
Korenbrugstraat
Bij het verbouwen van de etages
van Bottles & Bites tot hotelkamers werd
het Mariabeeld aan de gevel goud geschilderd
.

foto © paul kriele, 16 augustus 2019.

Update van onderstaand bericht  van 25 augustus 2019: Broederschap compleet verrast door 'gouden beeld' aan de gevel van Bottles & Bites.
De proost [voorzitter] van de Broederschap van Onze Lieve Vrouw Ruud Dirriwachter laat weten compleet verrast te zijn door het gouden Mariabeeld op Bottles & Bites in de Korenbrugstraat. Maar hij moet ook constateren dat  nergens de eigensdomsrechten van het beeld te traceren zijn, dus ook de weg naar een claim niet duidelijk is. De Broederschap zelf is het in ieder geval niet. Dat  betekent dat de eigenaar van het pand ook de eigenaar van het beeld is.  Jeroen van der Waarden van het etablissement Bottles & Bites geeft aan dat niet hij, maar de XEO Holding dat is.
Ook is nu bij de Broederschap de opdrachtgever van de verbouwing bekend is. Dirriwachter zegt met die persoon de komende week contact wordt gelegd.
 
Eind 2019 werd het gouden Mariabeeld
nog vervangen door een oud H.Hartbeeld.


foto © paul kriele, 15 december 2019.

Bericht van vrijdag 23 augustus 2019:  Beeld van Onze Lieve Vrouw op pand Korenbrugstraat goud geverfd.
Bij de verbouwing van het café-restaurant Bottles & Bites van Jeroen van Waarden, gelegen op de hoek Korenbrugstraat/Kruisstraat,  ten behoeve van enkele luxe hotelkamers op de verdiepingen, is per ongeluk het Mariabeeld in de nis aan de voorgvel goud geverfd. De stichting Lieve Vrouw Broederschap die de omgang beheert en de aankleding van de beeltenissen langs de omgang verzorgt, beraadt zich er nog over hoe deze daad van een over ijverige schilder hersteld kan worden.

Monique de Kleijn van de vroegere Vereniging Stille Omgang,  de voorganger van de Broederschap, zegt dat we er verbaasd over staan dat we niets van dit beeld afweten: wanneer en waar het gemaakt is en door wie?  Laat staan iets over de plaatsing.... 
 
Kruisstraat ter hoogte van Lelyveld

Groepje mannen met Mariabeeld 'Ons Lief Vrouwke'
onderweg door Kruisstraat naar Korenbrugstraat.

Op deze foto staan vlnr: Louis Aarts [ *23-08-1917 + 02-08-1983], 
een onbekende, dan beeldhouwer H. Suyskens en
dan beeldhouwer Piet Verdonk [* 20-10-1901 + 03-02-1968].
Het beeld was indertijd een geschenk van een zustercongregatie.

De foto staat gedateerd op 18 april 1983.

.....................................................................................................................................

Raadsel van plaatsing opgelost.
De Broederschap komt spodig met een aanvulling op het eigedomsrecht van het 36 jaar oude beeld.

Dankzij een lezer van 'Je bent pas een Bosschenaar' [facebookgroep]  Len Janssen, weten we meer details rond het Mariabeeld 'Ons Lief Vrouwke' op pand Korenbrugstraat hoek Kruisstraat. Een groepje mannen draagt het nieuwe Mariabeeld naar de plek op het bewuste pand van tegenwoordige Bottles & Bites.
 
Bottles & Bites op de
hoek Korenbrugstraat-Kruisstraat.
Het Mariabeeld kreeg een laag goud tijdens de verbouwing van de etages tot hotelkamers van café-restaurant Bottles & Bites.
Op de sokkel van het beeld staat 'Ons Lief Vrouwke.' 


foto's © paul kriele,
16 augustus 2019. 
  

Terug naar boven