Laatste resten van Jeugdcafé De Oetel op Verwersstraat 87 gesloopt

Printerversie
Gepubliceerd op: 02-09-2018 | Gewijzigd op: 10-10-2018

Verbouwing van Verwersstraat 87, voorheen de Oetel,  tot appartementen door rigenaar is de Bossche Vereniging van Eigenaren Verwersstraat 87, 87A en 87B.


Verbouwing van Verwersstraat 87,
voorheen De Oetel, tot woonverdiepingen
.

foto © paul kriele, 6 oktober 2018.
...............................................................................................

Bericht van 2 september 2018 Laatste resten van jongerenbar De Oetel op Verwersstraat 87  gesloopt.
De vorige week is begonnen met de sloop van begane grond op Verwersstraat 87. Daarmee verdwijnen voor goed de laatste stoffelijke en materiële resten van het populaire jeugdcafé dat geleid werd door Hennie Adriaans bijgenaamd Ma Oetel. De jeugdsoos moest uiteindelijk stoppen op die locatie na klachten van omwonenden over geluidsoverlast en hinderlijk gedrag van de  bezoekende jeugd.  Dat gebeurde pas nadat Adriaans' wens voor een vervangende locatie werd ingewilligd. De Oetel verhuisde naar Torenstraat 12-14, waar Gompie en De Saeck door Adriaans werd verbouwd tot dagzaak en 's avonds een jeugdcafé als opvolger van De Oetel.

Maar de start op Torenstraat 12-14 verliep niet via een leien dakje: belastingschuld,  binnenbrandje op 4 mei 2009  en illlegale doorbraak van een tussenmuur en daarnaast nog een bijna failissenment dat bijtijds werd afgewend.

Ma Oetel, intussen gescheiden, bleef nog wel enkele jaren in pand Verwersstraat 87a wonen. Uiteindleijk verkaste ze - na verkoop in juli 2017- naar het woonhuis van haar dochter Noor, die haar zaken waarnam/waarneemt.  *

 

Verwersstraat

Sloop van Verwersstraat 87
[begane grond voorheen
jeugdcafé De Oetel]  begonnen voor de  bestemming woonhuis/ appartementen.


.


 
 foto's © paul kriele, 1 september 2018.
................................................................................................................
 

De nieuwe eigenaar, de Bossche Vereniging van Eigenaren Verwersstraat 87, 87A en 87B **, pakt de zaak grondig aan. Het plan omvat indeling tot woonhuis/ lappartementen. De verbouwing van de begane grond liet dus op zich wachten tot zaterdag 1 september 2018 de sloop begon.

*Korte historie De Oetel
De Oetel startte in 1986 toen zij het café  [toen Taveerne] in de Kolperstraat van Lambert -roepnaam Bertie- Voets kocht.
Vóór Voets was er nog een ander beheer met mede eigenaar Toontje Steenbergen. De naam van het café was toen nog De Hort. 
In 1991 begon Hennie Adriaans, met later aangevuld met  de twintig jaar jongere Leon Forger, Taveerne De Oetel op Verwersstraat 87 en stopte in 2008. 


** Achter deze VVE Verwersstraat 87, 87A en 87B staan Matheus A. M. van de Pas en Clemens A. M. van Hulten, beiden uit Helvoirt.

Verwersstraat 87
Aannemer Van der
Bruggen is in het voorjaar
van 2018 begonnen met de verbouwing van de etages tot woonhuis voor de nieuwe
eigenaar de Vereniging van Eigenaren van
Verwerstraat 87,87A en 87B. 


foto © paul kriele,  13 mei 2018.
.........................................................


Bericht van 19 juli 2017 Pand Verwersstraat 87/87a voorheen De Oetel van Hennie Adriaans verkocht

Hennie Adriaans en Noor Hoogaars halen bovenhuis van Verwersstraat 87 leeg.

Verwersstraat

Noor Hoogaars, de dochter
van Hennie Adriaans haalt het
bovenhuis op Verwersstraat 87a leeg
.

foto © paul kriele, 1 augustus 2017.
.............................................................

Bericht van 19 juli 2017 Pand Verwersstraat 87 op veiling verkocht voor € 675.000

Het pand op Verwersstraat 87 van Hennie Adriaans is voor €675.500 verkocht. Het bevat op de begane grond de voormalige populaire jeugdkroeg De Oetel en de etages erboven als woning van Hennie Adriaans en dochter Noor.
De 73-jarige Adriaans moet op zoek naar een andere woning elders in de binnenstad. Haar inschrijving op de Zuidwal werd door het in Breda gevestigde  makekelaarskantoor MVGM geblokkeerd.

De nieuwe eigenaar van Verwersstraat 87 en 87a  is niet bekend. Maar een café zal er zeker niet in komen. Adriaans was indertijd verplicht te stoppen en eiste  daarvoor een café op een andere locatie in de binnenstad terug. Ze begon La Mère op Torenstraat 13-15. Ooit was het een Grieks restaurant later Gaucho, maar als eerste heette het Falstaff. 
Ze ging er op de eerste etage in haar appartementje een kantoor inrichten. Daarover ontstonden ook al onenigheden. Eerst was er zgn. een insluiper die er met een geldbedrag van door ging [..] En later kreeg ze onmin met de buren vanwege een huurachterstand aan de VVE van € 25.000.

La Mère moest overigens overdag een restaurant en 's avonds een jongerentent worden. Dat is  geflopt. Op Torenstraat 12 en 14 bleven Gompie en De Saeck over, maar na even ook met de naam De Oetel op de gevel te zijn gesierd, bleef uiteindelijk alleen de naam De Saeck over. Die wordt geleid  door dochter Vivienne. 

Maar in die zaak ontstonden allerlei problemen: haar trof een belastingschuld met als gevolg een dwangbevel  en een bijna faillissement voor drie van haar zaken, die ze net op tijd afwendde. Ze creëerde zelf een affaire  na een illegale doorbraak waarvoor ze terecht werd gewezen.  Daarin werd van haar een vordering geëist van € 60.000. Die moet  ze nog aan de door haar gedupeerde buurvrouw in de achter haar zaak gelegen Hinthamerstraat [Mama's Eeterij ]betalen. Ook staat er nog in haar privé- boekhouding een achterstallige terugbelating van een lening van € 30.000 te boek. Hennie Adriaans [73 jaar]
op zoek met dochter Noor
naar een nieuw onderkomen.

foto © paul kriele, 7 juli 2009.

..........................................................
 

In de jaren 70-80 was zij als Ma Oetel de populaire gastvrouw samen met haar toenmalige man Leon Forger. Zij hadden in 1986 voor Hfl.140.000 van Lambert Voets de kroeg gekocht. Vanuit de Kolperstraat verkaste ze met De Oetel naar de Verwerstraat 89a.
Maar na klachten van de buren vanwege overlast [ook al vrijdags na schooltijd..] moest zij de zaak op last van de gemeente sluiten. Dat heeft jaren geduurd maar zij zetten  als eis een voor de horeca geshcikt pand elders in de binnestad  in. Dat gebeurde met Gompie en De Saeck op Torenstraat 12-14.

Zie ook bericht dd. 6 maart 2014  'Ma Oetel terug als bewoonster van Verwersstraat 87'. 
en bericht dd. 29 december 2010 'De Oetel dicht / Ma Oetel opent op Torenstraat 13-15.
 
Verwersstraat 87 a en 87 voorheen De Oetel en bovenwoning. [Pand met bloembakken onder de
ramen op de eerste etage
].

foto © paul kriele, 18 juli 2017.
....................................................................


Terug naar boven