Innovatieve warmtepomp Sportiom in gebruik genomen

Printerversie
Gepubliceerd op: 01-06-2012 | Gewijzigd op: 01-06-2012
Op donderdag 31 mei is in het Sportiom de warmtepomp 'Energy Enhancer' officieel in gebruik genomen. Dit gebeurde tijdens het congres van het Bossche Energie Convenant (BEC). De warmtepomp zorgt ervoor dat de restwarmte van het koelproces van de ijsbaan, gebruikt wordt voor de verwarming van het subtropische zwemparadijs.
 
Het BEC energiecongres in het Sportiom, waar de warmtepomp in gebruik werd genomen.

-Links: Bert van der Els, voorzitter  Energieconvenant en voorzitter Raad van Bestuur van Heijmans.
-Onder: Er waren van 150 bedrijven deputaties naar het Congres gekomen.
-Onder: De openingshandeling met vlnr.: wethouder Ruud Schouten, Niels de Wildt, genneral manager Sportiom, John van Rooijen, manager Technology en Innovation van GEA Grenco en Helga van Leur.

 

De warmtepomp maakt van 'afvalwarmte' (35 ¢ªC) van de koelinstallatie van de ijsbaan 'nuttige warmte' (van ongeveer 70 ¢ªC). Tot voor kort werd de 'afvalwarmte' de lucht in geblazen wat te zien was aan een pluim condenswarer aan de achterzijde van de baan. 
Innovatief.
Dankzij nieuwe materialen is het mogelijk geworden de temperatuur van de restwarmte te verhogen naar ongeveer 70 graden. De warmtepomp draagt bij aan de ambitie van de stad om in 2050 een klimaatneutrale gemeente te zijn. Bovendien leidt hij tot een besparing van tien procent op de energierekening van Sportiom.