90-jarige De Booij, pleitbezorger woonwagenbewoners, voor het gerecht

Printerversie
Gepubliceerd op: 04-08-2014 | Gewijzigd op: 04-11-2016
Vanmiddag 4 augustus 2014 staat de 90-jarigeTom de Booij, die de afgelopen 10 maanden voor de door de FIOD en de politie overvallen bewoners van het kampje aan de Deutersestraat opkwam, voor de Bossche politierechter. Aanleiding is dat De Booij vanwege huisvredebreuk in Oss [dd. 18 juni 2013] wordt beschuldigd. Eerder [op 19 mei j.l.] deed deze volhardende vechter tegen [overheids-] onrecht dat ook al in de Bossche rechtbank.*


Tom de Booij, 90 jaar,
nu zelf voor Bossche rechtbank
.


foto © paul kriele, 17 april 2014.
 

*zie artikel 19 mei 2014 Huisvredebreuk in Bossche rechtbank

Op een twee A-viertjes uitgeschreven pleidooi, dat De Booij zijn ‘laatste woord voor de rechtbank’ noemt, gaat hij nogmaals en wederom [..] in op  een serie voorbije zaken.
Cruciaal in die toespraak vanmiddag is in ieder geval dat officier van justitie mr. A. Nieuwenhuizen juist zegt dat [factor is ook De Booijs broze gezondheid], hij geen strafzaak nodig heeft om gehoord te worden. Dat laatste is juist de wens/streven van De Booij om daardoor in deze kwestie [afloop procedure inval kamp Deutersestraat] de rechtspraak aan de kaak te stellen. Maar volgens Nieuwenhuizen ‘.. is De Booij geen partij en heeft hij geen belang in deze zaak’.
De Booij stelt nu dat ‘.. hij deze woorden ter harte heeft genomen en mijn rol als verdachte om onrecht te bestrijden tot het verleden laat behoren’.

Op zijn eigen wijze manier volgt in dat [laatste] pleidooi dan nog een hele ritueel aan twaalf ! zaken waarmee hij wil aantonen dat hij in het verleden resultaten heeft geboekt…..!

De Booij besluit in een ‘tweede casus' [inval Woonwagenkamp dd. 31 oktober 2013], dat ‘.. De inzet van Taskforce B5 van oktober 2013 niet gerechtvaardigd is geweest. Omdat er geen sprake was van een georganiseerde criminaliteit. Die inval zal als een litteken gegrift blijven bestaan. Burgemeester Rombouts en het OM zijn hiervoor verantwoordelijk,’schrijft De Booij.

Zie ook de documentaire 'Dubbelleven' van Ruud de Bakker over Tom de Booij.  
Documentaire over mensenrechten en de grenzen van idealisme. Hoe sterk kan de roep van je geweten zijn?
In DUBBELLEVEN volgen we de 88-jarige Tom de Booij in zijn verbeten strijd voor woonwagenbewoners, die met uitsterven worden bedreigd. Als hij een woonwagen wil verdedigen tegen de sloophamer, wordt hij gearresteerd. Hij zet zijn gepriviligeerde afkomst in om bij raadsvergaderingen door het land te pleiten voor de woonwagenbewoners.
In dagboekfragmenten leren we over belangrijke momenten in zijn leven. In de jaren zestig radicaliseert hij als wetenschappelijk staflid in de opkomende studentenbeweging. Na het beklimmen van Andes- en Himalayatoppen volgt een vrije val uit het Maagdenhuis. Tom wordt door de UvA ontslagen en gaat, dankzij wachtgeld, verder als beroepsactivist. Hij kiest de kant van de woonwagenbewoners.

In DUBBELLEVEN zit de vraag waarom deze bejaarde man zich met lijf en leden inzet voor de woonwagenbewoners. Daarbij is het opvallend dat hij wel zijn afkomst - het patriciaat - bevecht maar niet helemaal verwerpt. Zo woont hij nog in een villa waar hij in zijn tuin golf speelt.
Deze vragen worden al een puzzel in elkaar geschoven. Op het einde van de film weten we meer over de motivatie van zijn activisme en zijn dubbelleven

Terug naar boven