Lichtere straffen tegen woonwagenbewoners Deutersestraat

Printerversie
Gepubliceerd op: 24-01-2017 | Gewijzigd op: 24-01-2017

Bij de Bossche rechtbank werden dinsdagmorgen 24 januari 2017 lichtere straffen tegen een 23-tal woonwagenbewoners van de Deutersestraat opgelegd, dan gezien de beschuldigingen werd verwacht. Daar had in de vroege morgen van 31 oktober 2013 een massale inval van de politie, ME, douane en de FIOD plaats gevonden. 

-Links en onder: Bewoners van de Deutersestraat
en hun adviseur Tom de Booy op de zitting van de Commissie Bestuurszaken op 17 april 2014,
waar ze spreekrecht kregen en hun verhaal deden


foto's © paul kriele, 17 april 2014.

 

Een 36-jarige bewoner van de Deutersestraat, die als hoofdverdachte wordt gezien, kreeg achttien maanden gevangenis opgelegd voor het witwassen van grote sommen geld. Ook wordt zijn huis ter waarde van vier ton in beslag genomen. Dat melden de rechtbankverslaggevers van Omroep Brabant en het  Brabants Dagblad. 
De Belastingdienst legde tijdens de inval beslag op een miljoen euro. Ook werd een openstaande belastingschuld van €  80.000 afgewikkeld en werd en 3,5 ton aan contant geld gevonden.

Bastion Oranje: Door die massale inval ontstond er veel commotie*. De bewoners reageerden hevig ontzet vanwege het naar hun idee gewelddadig en buiten proportioneel optreden van de politie met honden en het angstaanjagend  optreden tegen kinderen die zelfs tijdelijk elders werden ondergebracht.

De hoofdverdachte zou tussen 2007 en 2013 samen met zijn partner voor bijna een miljoen euro hebben uitgegeven. Een bedrag dat niet in verhouding staat met wat er bij het stel legaal binnen komt.

De andere 19 bewoners, die toen werden opgepakt en voor verhoor naar het politiebureau werden afgevoerd, kregen taakstraffen opgelegd. 25 andere woonwagenbewoners werden vrijgesproken. Negen zaken werden aangehouden omdat het OM  meer tijd nodig heeft voor nader onderzoek.

De bewoners reageerden ontsteld en kwaad na zoveel geweld en vermoede beschuldigingen van zware criminaliteit**. Ze verlieten kwaad schreeuwend de rechtszaal.

*Klachten bewoners niet erklend. OM ontkent beschuldigingen van woonwagenbewoners artikel dd. 4 november 2016.

** Neerslag van bewonersverhalen Deutersestraat in Commissie Bestuurszaken artikel dd. 17 april 2014.

*** Massale inval politie,Defensie en FIOD in woonwagenkampje Deutersestraat dd. 31 oktober 2013.Terug naar boven