Zoeken
Nieuwe gids 'Bossche beelden' van de Paadjesmakers
Printerversie |
Van de Paadjesmakers: nieuwe wandelgids ‘Bossche buitenbeelden’
Genodigden in de Oranjegalerij van het stadhuis die de presentatie van Bossche Buitenbeelden van de Paadjesmakers bijwonen. Middenin wethouder Mike van der Geld en rechts Geert Donkers, een van de sprekers. foto © paul kriele, 16 december 2022. |
Vrijdagmiddag 16 december 2022 werd in de Oranjegalerij een nieuwe uitgave van de Paadjesmakers gepresenteerd. Wethouder Mike van der Geld ontving uit handen van de makers, Maarten Sterneberg, die dat samen met Marie José van der Linden deed, het eerste exemplaar aan. Stadschroniqueur Eric Alink gaf een treffende inleiding over de kunstwerken, zijn voorkeuren en uiteraard over ’den Bosschenaar’… In de nieuwe gids, dikker als de vorige, maar met meer kaartwerk en met uitleg [routebeschrijving], illustraties en ook toegevoegd de kunstwerken buiten de binnenstad Rosmalen en Maaspoort.
De eerste spreker, Eric Alink, die dit jaar een koperen jubileum als stadschroniqueur viert, begon zijn rede met Den Bosch [17,4 km oppervlakte], als museum neer te zetten. Een museum dat dag en nacht is geopend en waar 126 suppoosten met een enorme toewijding de boel in de gaten houden. 'Dat ontroert mij enorm,' sprak Alink. 'En terwijl ik te voet of op mijn fiets de wijken in ga zie ik op tal van vensterbanken van alles staan: van glas, koper tot zelfs cortenstaal.
Om dat museum nog meer te plezieren hebbende Paadjesmakers deze wandelgids uitgegeven. Alink kon het niet laten zijn voorkeuren uit te spreken, want de Bossche beelden inspireren en ontregelen de voorbijgangers. Ze herinneren aan onze sterfelijkheid. Het werk van Titiaan Ex aan de gevel van het station kan Alink niet zo waarderen vanwege de neonbuizen. Overigens van de mikadopalen in de vijver aan de Schubertsingel, voorheen Rijkswaterstaat, ziet hij deze stalen skeletten als kunst die God daar heeft laten neder dalen. Het is wuivend riet van Auke de Vries, voegt spreker er vergoelijkend aan toe. Alink tot slot. ‘Er ontstaat steeds meer ruimte voor het onbekende. Daarin prijs ik de Paadjesmakers. Kunst dat is wat de samenleving tot nieuwe hoogte stuwt’.
....... |
Wethouder Mike van der Geld ontvangt van de auteur Maarten Sterneberg het eerste exemplaar van 'Bossche Beelden'. foto © paul kriele, 16 december 2022. |
Even later zal wethouder Mike van der Geld die laatste uitspraak van Alink beamen en tot zich nemen. Daarin zit een voornemen om in de toekomst in de Spoorzone meer kunst op te nemen. ‘Immers kunst in de openbare ruimte smaakt naar meer’, aldus Van der Geld die blij is dat kunst de stad ontsluit.’ Maar direct voegt hij er aan toe: ‘Ik heb een hekel aan de term langzaam verkeer. En als we nu toch gaan wandelen, zie ik voor die term liever: ‘ ontspannend verkeer’. Tot slot: ’Ik hoop op nieuwe routes en op meer boekjes’.
..... |
-Mariejosé Eikemans ging met de toehoorder met een fotoserie de Bossche kunst zijdelings bekijken Met name kunst in Maaspoort was daarin sterk vertegenwoordigd. -Hieronder: Vriend en met 'deskundige' betitteld, Geert Donkers, gaf dmv een interview inkijk in werkzame leven van deze twee Paadjesmakers. foto's © paul kriel, 16 december 2022. |
...... |
Mariejosé Eikemans benutte haar inbreng door ‘de kunst van nu’ uit de gids zijdelings te bekijken. Daarbij legde zij het accent op de kunst nu en met name die in Maaspoort. Dat sprak wethouder Mike van der Geld aan omdat hij in de wijk Lokeren is opgegroeid en daar staat -ook in de gids voorkomend- een puntvormige zonnewijze… Door de wethouder ‘De Gouden Punt genoemd.. Marie-José Eikemans besloot haar fotopresentatie met: ’De stad heeft bewoners en ook beelden. De Paadjesmakers hebben die twee verbonden’.
Vriend en deskundige Geert Donkers liet Maarten Sterneberg en Marie José van der Linden onder meer in een interview zeggen dat ze niet zonder elkaar kunnen. Maar dat Maarten nog het meest werk doet: ’Ik duik in de archieven en doe onderzoek en bestudeer de hedendaagse architectuur. Maarten schreef een speciaal hoofdstuk over graffity in Den Bosch. Marie José verrichtte hand en spandiensten.
Terug naar boven