Bouwen aan kooihuisje Eendenkooi Maaspoort

Printerversie
Gepubliceerd op: 17-04-2012 | Gewijzigd op: 10-09-2012
Leerlingen en docenten van de Bouwopleiding zijn bijna klaar met de herbouw van het vergane kooihuisje in de Eendenkooi in Maaspoort, waarmee ze  in december 2011 waren begonnen. Ze hopen met de klus tegen de zomer klaar te zijn.
De stenen voor de muren zijn beschikbaar gesteld door het SCB - Steencentrum Brabant. De metselspecie is afkomstig van Duister Handelsonderneming.

Herbouw van een vervallen kooihuisje in de eendenkooi op Maaspoort. foto's © freek jansen & rini groeneveld [r.].

De Empelse eendenkooi is aangelegd in 1672 en tot de Tweede Wereldoorlog gebruikt. Het is een goed renderende kooi geweest die diverse restaurants in ’s-Hertogenbosch voorzag van gevogelte. Restanten van het kooihuisje werden tijdens de herstelwerkzaamheden van de eendenkooi in het voorjaar van 2007 opgegraven met behulp van de Archeologische Dienst van de gemeente.
De Stichting Eendenkooi Maaspoort wil van het nieuwe huisje een museum maken. Ze heeft nog oude materialen en gereedschappen uit de tijd dat rond de stad eendenkooien waren. De stichting voert dit project uit dankzij de bemiddeling van Mooi zo Goed zo.

Aan de bouw van het kooihuisje wordt door vele partijen, organisaties en bedrijven meegewerkt, waaronder Bouwopleiding ’s-Hertogenbosch, Steencentrum Brabant, Rotary ’s-Hertogenbosch West, Natuurmonumenten, SPS bv, Mooi zo Goed zo, Stichting Tilmanshof, Essent bv, Steenfabriek Van der Sanden BV Hedikhuizen, Architectenbureau Sloven, Provincie Noord Brabant, Prins Bernhard Fonds, Aannemersbedrijf P. Hoedemakers en Zn., Stichting Frans van Udenhuis, Omron, Duister Handelsonderneming, Willemsunie, ABN AMRO Commercial Finance en vele vrijwilligers.

Voor de afronding van de bouw zijn Stichting Eendenkooi Maaspoort en Mooi zo Goed zo nog op zoek naar sponsoren. Wilt u meewerken aan dit mooie bouwproject? Neem dan contact op met Mooi zo Goed zo.
zie de site over de herbouw kooihuisje