Empel


Topografische kaart van 's-Herftogenbosch van 1851

Donderdag 8 mei 2007 startte  officieel de bouw van de nieuwe wijk D e Meerwaard in Empel. Daar bouwen Van Wanrooy uit Geffen en Onroerend Goedmij Van den Bosch uit Beneden Leeuwen 157 luxe woningen. De wijk wordt gezien als een overgang tussen de kern van het dorp en de nieuwbouwschillen die daar de laatste jaren zijn gerealiseerd. De bouwlocatie ligt op het voormalige sportpark en de voetbalvelden. 
De oplevering wordt eind 2008 verwacht.

Opdrachtgever resp. uitvoerder is Gebrs. Van Wanrooij Bouw, resp. Ontwikkeling en Onroerend Goed Maatschappij Van den Bosch uit Boven -Leeuwen. Wethouder Geert Snijders verrichtte op donderdag 8 mei 2008 de officiële peningshandeling door enkele aardmannen uit Empelse bodem.
foto © freek jansen, 8 mei 2008. 

De uitbreiding, met integraal waterbeheer, ligt in 'de schil' van Empel. Het ontwerp van deze 20 woningen in dit plan, dat in
het 4e kwartaal van volgend jaar wordt opgeleverd, komt van Inbo Architecten uit Woudenberg . Prijzen v.o.n circa 370.000 euro. Met de bouw van die wijk wordt het 'rondje Empel' afgerond.

Uitbreiding Empel 4e fase
De nieuwe situatie van de Brink in Empel.Donderdag 22 december 2004 zal wethouder Jetty Eugster symbolisch de vierde fase van de nieuwbouw Empel afronden. Samen met de nieuwe bewoners verricht zij de openingshandeling van hun huis. Het officiële tintje van deze ceremonie wordt afgerond in Den Oude Herbegh in Rosmalen. Het bouwplan van projectontwikkelaar Bouwfonds Ontwikkeling ligt aan de Hondsdraf in Empel waar 20 vrijstaande woningen worden gerealiseerd.

Wethouder Jetty Eugster tijdens haar toespraak bij de afronding van de 4e fase van de uitbreiding in Empel. De genodigden en belangstellenden tijdens die receptie in de Oude Herbegh.
foto's © gerard monté, 22 december 2004.


Een impressie van de nieuwe bouwlocatie met een van de vrijstaande huizen.

© paul kriele

'Infoavond over herinrichting van 'de Kom van Empel' 
Op donderdag 7 oktober 2004 kunnen bewoners van Empel zich op de hoogte stellen van de plannen mbt het gebied aan weerszijden van Burg. Godschalxstraat, tussen de kruisingen Kasteeldreef en de Deken Pompenstraat en daarbij horend de Brink en Fluitenkruid met aansluitende zijwegen. 
Aanleiding van die herinrichting is opheffing van de verkeersweg [voor doorgaand verkeer] van de Emnpelse hoofdstraat, evenals de nieuwbouw op de Brink. 
Wethouder Jetty Eugster en planontwerper W. Jans [Openbare Ruimte en Verkeer] en voorlichter André Bongers zijn namens de gemeente aanwezig. Aanvang van de informatieavond 19.30 uur in het gemeenschapshuis d'n  As

Nieuwbouw De Brink in Empel
In het hart van Empel aan de Brink komt een nieuw centrum met supermarkt, 14 koopwoningen, kantoor en kinderfysiotherapie. Het startsein wordt op 16 april 2004 gegeven door wethouder Jetty Eugster en L.Janssens van Vastgoed en Woonmaatschappij Maasland. Het is een gezamenlijk project van de gemeente 's-Hertogenbosch en Woonmaatschappij Maasland.

Oude Sluis van Empel


De kaart die veel gelijkenis vertoont met de kaart afgebeeld in de kop van deze pagina.
Duidelijk is de Sluis herkenbaar, rechts midden van de afbeelding. Frappant dat
namen zoals Treurenburg, de Schans en de Punt nog eens in beeld komen.


Onder Empel, op het einde van de huidige Sluisweg ligt een eeuwen oude sluis.
Tenminste dat werd verwacht, maar de locatie was onbekend.
Na graafwerk is de sluis de voorbije maanden september, october en november 2003 blootgelegd. De sluis ligt vlakbij een wiel, dat waarschijnlijk een voormalige zijtak van de Dieze is, oostelijk van de spoorlijn naar Utrecht.

 
Het viaduct nabij de spoorbrug in de lijn Den Bosch-Utrecht.
foto' s © gerard monté, 7 november 2003.
Ter hoogte van de viaducten in de Sluisweg naar Empel bevinden zich rechts daarvan de  in november 2003 opgegraven  sluis.  

Inkijk in de sluis met helelende vloer waartegen de deur sloot. Op de achtergrond bedrijfsterrein Maaspoort.
foto' s © gerard monté, 7 november 2003.
Overzicht van het werkgebied van de archeologen. Het wiel - de voormalige Dieze - op de achtergrond de inlaat van de sluis aan de polderkant.

De sluis, waarvan onderdelen zoals gietijzeren ringen voor de draaipunten van de sluisdeuren nog in atct zijn, regelde de afwatering van de sloten in de polder onder Empel en meeriwjk op de Dieze. Bij hoog water in de polder gingen de sluiddeuren vanzelf open en stroomde het water richting Dieze en Maas. Bij hoge waterstand in de Maas , drukten het water de deuren vanzelf dicht.

De steen van 7 september 1868, aangebracht door Hendrikus Bogaerts, voorzitter waterschap Empel en Meerwijk, tevens lid van Provinciale Staten. De steen bevindt zich rechts naast het viaduct. Zicht in westelijke richting [polderkant] op de voormalige Dieze, nu wiel. Op de achtergrond de spoorlijn en de lokale weg naar Hedel. 
foto' s © gerard monté, 7 november 2003.
 

Volgens archeoloog Treeling dateren de gebruikte stenen uit de zestiende eeuw. Uit de archieven blijkt dat de sluis in 1757 is gerestaureerd . Mogelijk wordt de sluis als bezienswaardigheid opgenomen in het landschap. 

Vermoed wordt dat het water [wiel] een restant is van een dijkdoorbraak. De sluis regelde de waterstand in de polder. Mogelijk is ie aangelegd om de stad rondom onder water te kunnen zetten, zoals gebeurde kort voor 1629 het jaar van de inname door Frederik Hendrik. Hij slaagde er uiteindelijk in, nadat de polders olv Leeghwater waren drooggelegd, de stad te benaderen en in te nemen.
<< Minder informatie


Laatste 8 artikelen binnen de categorie Empel:

Zondag 25 augustus: Romeinse Spelen aan de Meerwijkweg in Empel

Zondag 25 augustus: Romeinse Spelen aan de Meerwijkweg in Empel

Gepubliceerd op: 09-08-2019 | Gewijzigd op: 0
Romeinse gladiatoren en legionairs in Empel aan de Meerwijkweg.
Lees meer
Opening Breeakkerhuis in Empel

Opening Breeakkerhuis in Empel

Gepubliceerd op: 09-12-2018 | Gewijzigd op: 09-12-2018
Vrijdag 7 december 2018 heeft wethouder Huib van Olden in Empel het Breeakkerhuis geopend. Breeakkerhuis is een nieuw, kleinschalige woonzorglocatie van Dagelijks Leven.
Lees meer
Filmpje van De Boekelaer  over oud Empel

Filmpje van De Boekelaer over oud Empel

Gepubliceerd op: 05-10-2018 | Gewijzigd op: 05-10-2018
Bob van Boekel heeft opnieuw een filmpje geproduceerd. Dit keer gaat het over oud Empel dat in 1944 grotendeels werd verwoest met name het stadhuis, de Landolinuskerk en de pastorie.
Lees meer
Bezwaren omwonenden Breeakkers tegen bouwplan Freya Groep

Bezwaren omwonenden Breeakkers tegen bouwplan Freya Groep

Gepubliceerd op: 16-04-2016 | Gewijzigd op: 17-05-2016
Bewoners in Empel ageren opnieuw tegen de bouwplannen 'Breeakkers' door Amvest/Freya. Dat bezwaar van 15 omwonenden komt nog eens nadat B&W op 8 maart j.l. -na hun beroepsschrift- de omgevingsvergunning voor de bouw van dat zorgcentrum heeft verleend.
Lees meer
Spanjaarden opnieuw op bezoek in Empel

Spanjaarden opnieuw op bezoek in Empel

Gepubliceerd op: 03-12-2015 | Gewijzigd op: 07-12-2015
Zondag 6 december 2015 / 11.00 uur is er in de Empelse Landolinuskerk een H.Mis ter nagedachtenis aan 'Het Wonder van Empel'. Toen in december 1585 het Staatse leger Brabant inviel en o.a. Empel belegerde, raakte aldaar de Spaanse infanterie in de knel maar wist kort erop toch te ontsnappen. ...
Lees meer
30 augustus: Historische dag in Empel

30 augustus: Historische dag in Empel

Gepubliceerd op: 23-07-2015 | Gewijzigd op: 0
Op zondag 30 augustus 2015 vindt er in Empel een Historische dag plaats.
Lees meer
Empelse pastorie wordt uitvaartcentrum

Empelse pastorie wordt uitvaartcentrum

Gepubliceerd op: 10-03-2015 | Gewijzigd op: 10-03-2015
Paulien Graves Uitvaarbegeleiding mag de pastorie in Empel gaan exploiteren als uitvaartcentrum.
Lees meer
Woonproject Empelse Schans afgestemd op senioren

Woonproject Empelse Schans afgestemd op senioren

Gepubliceerd op: 05-03-2015 | Gewijzigd op: 06-03-2015
Onder Empel gaan Van Neynsel en CuraDomus de Empelse Schans ontwikkelen. Het is een woonproject dat afgestemd is op senioren.
Lees meer

Oudere artikelen binnen de categorie Empel:

Pagina: 1 2

24-04-2014 | Onderzoek in 18e eeuwse boerderij op Empelse terp
01-12-2013 | Uitleg plannen mbt Uiterwaarden van Empel
04-08-2013 | Romeins legioen keert terug in Kasteelpark Empel
07-05-2013 | Bewoners Empel kopen gezamenlijk energie in
10-09-2012 | Opening: Herbouw vergane kooihuisje van Empelse eendenkooi
17-04-2012 | Bouwen aan kooihuisje Eendenkooi Maaspoort
01-04-2012 | Tempel van Empel wordt zichtbaar door 'tempelkijkers
12-11-2011 | Leden van de Tempel van Empel bezoeken Xanten
23-05-2011 | Stichting Tempel van Empel opgericht
27-02-2011 | Tempel van Empel meer en meer in beeld