'Quintessens', tweede vrijmetselaarsloge in Den Bosch

Printerversie
Gepubliceerd op: 24-07-2012 | Gewijzigd op: 08-09-2012
Komend najaar zal in de stad een tweede loge van de Vrijmetselaars worden geïnstalleerd. Er bestaat al 'De Gezellen van Sint Jan'. Zij komen bijeen op woensdagavonden en telt 70 leden.
Als antwoord op de overvolle loge van 'De Gezellen van Sint Jan'[70- leden] en omdat anderen de ontmoetingen op maandag beter uitkomen dan de woensdagen, zal onder leiding van de Bosschenaar Jan Pieter van Lieshout een tweede loge worden geïnstalleerd onder de naam 'Quintessens' [de essentie]. Doel van een Vrijmetselaarsloge - in het algemeen - is te werken aan de persoonlijke groei en eigen inzicht.

Links: Het bestuur van de Bossche loge Quintessens met links Jan Pieter van Lieshout.

Rechts de loge in het Jheronymus Bosch Art Center.

foto's © paul kriele, 8 september 2012.

'Quintessens', dat momenteel 15 leden telt, houdt haar bijeenkomsten in een van de zalen van het Stadshotel Jeroen Bosch, gelegen naast het Jeroen Boschcentrum in de Hinthamerstraat. Daar bewaren zij, als de organisatie op poten is gezet [bijv. huishoudelijk reglement, statuten en tableau ] ook de werktuigen voor het rituaal.
De collega-loge 'De Gezellen van Sint Jan' komen bijeen in de Sociëteit Amicitia/De Zwarte Arend, maar voor de meer rituele en ceremoniële ontmoetingen maken zij gebruik van 'De Tempel' van de Eindhovense loge.

De installatie van de nieuwe Bossche loge gebeurt door  de voorzitter van de overkoepelende organisatie 'De Orde van Vrijmetselaren onder het Groot Oosten der Nederlanden'.
Op 8 september 2012, de Open Monumentendag, houdt ook de Landelijke Vrijmetselarij een Open Dag [Stadshotel Jeroen Bosch], waarop vanaf 12.00 uur  informatie en inzicht gegeven wordt over de doelstellingen en de gebruiken van de Vrijmetselaars.
Zie de site van de Vrijmetselaarsorde