Kijkdag voor veiling kunst-, en interieurcollectie kasteel Meerwijk

Printerversie
Gepubliceerd op: 28-11-2020 | Gewijzigd op: 28-11-2020
Kijkdag voor de veiling van kunst-, interieur- en tuincollectie van Kasteeltje Meerwijk. Vrijdag 27 november 2020 was de kijkdag [op aanmelding] voor de veiling van de collectie in en om Kasteeltje Meerwijk
 250 Belangstellenden hadden zich aangemeld en stieflden op hun gemak in en om het Kasteeltje. Een locatie die voor nagenoeg iedereen een aanlokkelijke en bijzondere reputatie heeft. 
De oprijlaan naar Kasteeltje Meerwijk waar vrijdag 27 november 2020 de kijkdag  voor de veiling plaats vond. 
-Hieronder: Een overzicht van wat interieurspullen en voor de liefhebbers de collectie Kuifje. Ook bekende kunstenaars, onder wie Karel Appel en Anton Heijboer zaten onder de collectie schilderijen.

foto's © henk van esch, 28 november 2020. 
 
Veel aandacht trok de kast met likeuren en andere sterke dranken, zoals oude wiskhy's.Voor sommigen geldt een fles wiskhy  als belegging....foto's © henk van esch, 27 november 2020
 
Ook de tuin met meubilair kwam aan bod. Hierboven een vijver met koi-karpers en een steur.
foto's © henk van esch, 27 november 2020.


Dank aan Marc Brink van het Brabants Dagblad. 

Bericht van 17 november 2020 Eigenaar Kasteeltje Meerwijk veilt interieur-, kunst-, en tuincollectie
De eigenaar van kasteel Meerwijk*  veilt voorafgaand aan een restyling van het bekende kasteeltje aan de Dieze in Engelen, een groot deel van de collectie via het online latform van BVA Auctions. Dat gebeurt na een bezichtiging op afspraak op vrijdag 27 november, van 10:00 uur tot 14:00 uur.
Kasteel Meerwijk de nieuwe eigenaar van Kasteel Meerwijk gaat eerst een veiling houden van meubilair, kunst en andere objecten alvorens het kasteel te gaan restylen. foto ©paul kriele 24 februari 2010. 

Inboedel en horeca-inventaris Binnen in het kasteel is een groot gedeelte bestemd voor horeca. Onder andere een luxe whiskey collectie wordt in de veiling aangeboden. Ook goederen uit het privégedeelte van het kasteel worden geveild. Zoals een klassiek Engels staand horloge, een krokodillen lederen modulair Formitalia bankstel en andere meubelen. En van de kunstcollectie: moderne kunst van Karel Appel, een vroege Anton Heyboer van het Spaarne in Haarlem en foto’s van Teun Hocks en Jan Saudek gekocht bij Torch Gallery in Amsterdam.

Daarnaast het tuinmeubilair en diverse bijzondere collecties waaronder  veertig Koikarpers, een steur, een verzameling Kuifje collectables (posters, stripboeken, Kuifje-beeldjes met certificaat en auto’s met doos),  verzameling antieke camera’s.

Kijkdag Bezichtiging van de kavels is uitsluitend op afspraak mogelijk tijdens de kijkdag op vrijdag 27 november van 10:00 uur tot 14:00 uur. Adres: Gemaalweg 21, 5221 CH in ’s-Hertogenbosch.
Bieden De online veiling opent op maandag 16 november om 17:00 uur en sluit op maandag 30 november 2020 vanaf 19:00 uur. Klik hier voor meer informatie op: veiling.

*Nieuwe eigenaar kasteel Meerwijk  bericht dd. 24 februari 2020
Mark Vaneker uit Twente [Haaskbergen] is de nieuwe eigenaar geworden van kasteel Meerwijk, gelegen  aan de Dieze in Engelen.
Vanekeer wil aan het kasteel nieuw leven inblazen en mikt op een gelegenheid voor feesten en partijen en andere bijeenkomsten. Ook gaat hij het landgoed aanpakken.Bron: Dtv.
Zie www.kasteelmeerwijk.nl 
 
Op Kasteel Meerwijk staan kwaliteit en originaliteit hoog in het vaandel. Het complex beschikt over meerdere schitterende terrassen gelegen aan rustig vaarwater, in het gr oene hart van Den Bosch.  Iedere mooie dag wordt bij ons dan ook afgesloten met de glimlach van een geweldige zonsondergang.
In de winter is er de warmte van onze grote kasteel-haard in onze sfeervolle jachtkamer en in de aansluitende authentieke bar & whisky-bar of op het verwarmde winterterras aan het water van de Dieze.

Bericht van 7 september  2016 Unieke vastlegging historie kasteeltje Meerwijk
Rob Gruben* is druk bezig met het samenstellen van een boek over het veel besproken Kasteeltje Meerwijk, gelegen aan de Dieze, recht tegenover Engelen.
Het perceel kwam voorjaar 2016 in handen van de zakenman Timo Bosma, maar die heeft het zelf ook al weer jaren te koop gezet***.  Intussen heeft Bosma het interieur van het witte kasteeltje, dat ooit een hoerenkast was van de familie van Ackemans*, tot een Bed & Breakfast accommodatie ingericht voor meerdere units. 
Redacteur Rob Gruben kreeg alle vrijheid om over het wel en wee van het kasteel en meer nog over de familie Ackermans te schrijven....
 
De geschiedenis van Kasteel Meerwijk wordt
vastgelegd in een boek, 
het eerst dat over dit veel besproken object verschijnt.


foto © paul kriele, 24 februari 2010.
Landgoed rondom kasteel Meerwijk dat gebouwd werd
iov jonkheer Van Tijen Bosch, de laatste heer van Empel.
 

Het redacteurschap van 'Meerwijk, de  teloorgang van een Tudor landhuis'* *[als werktitel] staat onder leiding van Rob Gruben.  Gruben werkt in dit project samen met Bertie Geerts, de archivaris van Grasso/Grenco. Gezien de veelomvattende voorbereidingen zal pas in 2017 dit boek verschijnen.

*De in Engelen -recht tegenover het kasteel Meerwijjk- geboren Rob Gruben studeerde bouwkunde in Delft  [afgestudeerd in 1989],  een studie die hij combineerde met een archeologie in Amsterdam en kunstgeschiedenis in Leiden.
Zijn carrière begon als vrijwilliger en daarna als freelancer bij de BAM in Den Bosch. Tegenwoordig is hij directeur van  BAAC bv,  Bouwhistorie en Archeologie.

**Tudor is in de architectuurwereld een Engelse bouwstijl. 
De naam is afgeleid van het Engelse vorstenhuis Tudor [1463-1603].

***Fragment uit artikel  'Kasteeltje Meerwijk historie & verkoop' dd. 21 maart 2006
Het kasteeltje Meerwijk werd gebouwd iov jonkheer Van Tijen Bosch, de laatste heer van Empel. Tijen was onder meer wethouder in Den Bosch. Het kasteeltje is ook nog in bezit geweest van Reigers en vervolgens van Van de Velden, wethouder in Empel.
Meer bekendheid kreeg het onder Jet Ackermans, die er een sexhuis van maakte. Tegenwoordig is het in eigendom van.dochter Henriette die dit landgoed erfde.

***Artikel dd. 17 januari 2013 Kasteel Meerwijk opnieuw te koop.


Terug naar boven