De sluizen van Engelen en Crevecoeur

Printerversie
Gepubliceerd op: 03-08-2004 1. Engelense Sluis
 






Industriële ontwikkeling van Brabant uit het Noordbrabants Museum.

foto © gerard monté, 3 augustus 2004.

In die nieuwe opzet van het Noordbrabants Museum komen overigens ook andere aspecten tot uiting. Naast een beeld van de oude stad [bijv Schermersoproer] en de belegering door Frederik Hendrik komen ook de leerbewerking [Langstraat] , Etna [Breda], Willerm II en Philips [Eindhoven] markant naar voren. [zie pagina De Gruyter  ]

Bekend tot in de verre omgeving: de sluis van Engelen inde Henriëttewaard die de Dieze leidt naar de Maas. foto' s © gerard monté, 10 augustus 2003.
 

2. Sluis bij Crevecoeur
Sluis in Henriëttewaard bij Crevecoeur met info bord foto' s © gerard monté, 7 november 2003




De spuisluis bij Crevecoeur.Ontwerp van de Rosmalense architect Frans Dillen. 

 foto' s © gerard monté, 10 augustus 2003.

 

De bouw van de sluis dateert van 1860 en had als doel he twate rvan de Dieze op peil te houden. Op 1 juli 1902 werd het kanaal door de Henriëtteweaard geopend. Daar was al vanaf 1896 aan gewerkt. Kosten aanleg 1 miljoen gulden.
De strategische ligging van Engelen - dan in handen van Holland dan weer van Brabant- had ook zijn effekt op de beroepskeuze die Tak van Poortvliet [*1880], een inwoner van het dorp, maakte.Van Poortvliet is minister van Waterstaat geworden.
Het particulier veer dat al vanaf 1850 door de familie Somers -tot na de Tweede Wereld Oorlog werd bediend- verloor zijn functie in 1976. Over de sluis kwam een brug te liggen.

De Maasbruggen even voorbij Engelen.
Rechts- niet zichtbaar- ligt Fort Crevecoeur


foto © peter van gogh, 16 augustus 2005.
 





Terug naar boven