Ton Rombouts: nog geen pensioen, maar al wel een boek schrijven..

Printerversie
Gepubliceerd op: 03-02-2016 | Gewijzigd op: 03-02-2016
Op de onthullingsceremonie van het portret  van koning Willem Alexander, woensdagmiddag 3 februari 2016 in de Oranjegalerij van het stadhuis, kwam in de toespraak van burgemeester Rombouts het lidmaatschap van BKR van de kunstenares - Monique Broekman - ter sprake. Daarbij versprak de burgemeester zich en zei 'BKKC'* , omdat hij daar zelf bestuurslid van was geweest.

*BKKC BKR Brabants KenniscemtrueKunst en Cultuur
*BKR Beeldende Kunst Regeling
Burgemeester Ton Rombouts
die in juli 2016 65 jaar wordt.

Aanleiding over kunst en kunstacceptatie te spreken was Rombouts' verklaring waarom dat portret van de koning zo lang had geduurd: tweeëeneenhalf jaar. De reden was dat de politici er zo lang over delibreeden om de kosten en de keuzes  tegen elkaar af te wegen. Die lange duur was nog niks vergeleken bij het portret van Alexanders grootmoeder, koningin Juliana, dat pas in1969 in het stadhuis werd opgehangen, terwijl Juliana in 1948 tot koninging was gekroond.  Rombouts: Zo zie je maar weer hoe gemeentebesturen omgaan met kunst,  om nog niet te spreken over moderne kunst. 

Als voorbeeld putte Rombouts uit zijn ervaring als bestuurslid van de BKKC. Rombouts haalde een merkwaardig voorval aan dat zich had afgespeeld in Nistelrode, waar zijn vriend en collega Toine Gresel burgemeester was. Daar werd een kunstwerk onthuld, waar een dorpsgenoot het niet mee eens was omdat hij zich gepasseerd voelde.
De man reed de volgende dag met een vrachtwagen vol met zand door het dorp en zette het vrachtje over het kunstwerk heen. Hij stak een spandoek in het zand waarop de tekst stond: De griezel van Gresel.

Met die anekdote illustreerde Rombouts het gedrag van gemeentebesturen tegenover kunst. Daarom nam hij zich voor zijn ervaringen in een boek samen te vatteh onder de titel: 'Hoe verdraagt een stadsbestuur moderne kunst'.