Zoeken
Rombouts stopt vóór zomerreces 2017
Printerversie |
Burgemeester Ton Rombouts stopt nog vóór de zomer van 2017 met zijn functie als burgemeester van Brabants hoofdstad. Dat doet hij redelijk voorafgaand aan de gemeenteraadsverkiezingen die op 21 maart 2018 worden gehouden. Maar de verkiezingsstrijd is dan al volop aan de gang. Maar nog scherper in beeld zijn de Kamerverkiezingen van voorjaar 2017. Als daar het CDA goed doorheen komt maakte Rombouts kans op een ministerspost [BZ].
Na ruim 20 jaar verdwijnt dan de op 2 juli1951 in Waspik geboren bestuurder van CDA-huize definitief van het- politieke - Bossche toneel.
Ton Rombouts [*Waspik, 2 juli 1951] stapt na ruim 20 jaar op als burgemeester van 's-Hertogenbosch. foto © paul kriele, 28 maart 2007. |
![]() |
Rombouts wil de dan nieuwe gemeenteraad niet voor de voeten lopen.Sterker: hij beoogt een post in het dan nieuwe te formeren kabinet.
Zijn besluit maakt hij op 2 januari 2017 tijdens de jaarlijkse nieuwjaarsontmoeting in TheateradParade of het Congrescentrum 1931 met de gemeentelijke organisatie bekend. Tevens verschijnt die morgen een persverklaring.
Op 10 januari 2017 is de jaarlijkse nieuwjaarsbijeenkomst van Brabants Zeeuws Werkgeversvereniging In Terneuzen…. Een datum die door Rombouts ook gepland is om daar zijn vertrek aan te kondigen.
De zoon van een gemeenteambtenaar studeerde na het gymnasium Bestuurskunde aan de Universiteit van Nijmegen en vervolgens aan de universiteit Twente. Na de post als [toen jongste] burgemeester in Wouw [1979-1989] volgde Boxtel [1989-1992] en na een tussentijdse functie als directeur Provinciaal overleg kwam in 1996 de benoeming voor Den Bosch.
Rombouts was [nu 20 jaar geleden] de laatste, die nog door het kabinet werd benoemd. Voortaan gaan de sollicitaties naar de CdK. Die stelt daaruit zelf een lijst van tien kandidaten op. Die lijst gaat naar de gemeenteraad die daaruit drie kandidaten voordragen. Maar uiteindelijk benoemt de Kroon de burgemeester.
De kandidaten die worden genoemd zijn:
Bosschenaar Bert Pauli [VVD], die graag de top van zijn carrière in Hartje Den Bosch wil afronden, de Vughtse burgemeester –ook Bosschenaar- Roderick van de Mortel, die waarschijnlijk te licht wordt bevonden en de in Leiden [*5 juni 1961] geboren VVD-er Onno Hoes, die nog in de wachtkamer zit in afwachting op een nieuwe uitdaging. De CDA-er Paul Rüpp [*Breda, 10 december1957], is een opkomende ster in de politiek en bestuur en in Den Haag, voorheen als gedeputeerde voor Cultuur en tegenwoordig bestuursvoorzitter van AVANS en kamerheer van de Koning.
Na de VVD-ster Annemarie Joritsma [Almere], nu Eerste Kamerlid en voorheen de PvdA-ster Geke Faber[Zaanstad ] en voorheen de PvdA-ster Guusje ter Horst [Nijmegen] zou de benoeming van een vrouw maatschappelijk en politiek gezien voor de hand liggen.
Dan komt nog Tweede Kamerlid Madeleine van Toorenburg sterk in beeld, zowel door haar partijlidmaatschap [CDA], haar leeftijd [*10 mei 1968] en dat zij een vrouwelijke kandidaat is.
Niet zo prominent in beeld, maar wel op de achtergrond opererend speelt, met een portefeuille van bestuurlijke deskundigheid en ervaring, de gemeentesecretaris Irma Woestenberg [PvdA] mee.
Maar hier gaan leeftijden een rol spelen. De kandidaten die afvallen zijn: Bert Pauli [ 63 jaar], Irma Woestenberg [62 jaar] en oor de 59-jarige Rüpp staat zijn kandidatuur ook niet meer bovenaan.
Een anonieme bron zegt dat het so wie so niet de CDA-er Roderick van de Mortel wordt, maar de VVD-er Onno Hoes.
Dit artikel is gebaseerd op doorgaans goed ingelichte bronnen.
Namen worden niet genoemd, maar er is al een afscheidscomité benoemd….
Terug naar boven