Familie Van den Heuvel zet zelf boerderij 'Groot Deuteren' voort

Printerversie
Gepubliceerd op: 16-05-2014 | Gewijzigd op: 16-05-2014
De nazaten van Cornelis van den Heuvel, die rond 1800 op de kruising Oude en Nieuww Vlijmenseweg een boerderij met vee en grond begon, gaan nu zelf dat complex beheren en bewonen. Het complex staat bekend als 'Groot Deuteren', in tegensteling tot de kleine versie verderop bij de Simon Stevinweg/Kooikersweg, dat Klein Deuteren heet en eertijds een café was en tegenwoordig een architectenbureau. 
De onverkoopbaarheid is een reden om het  eigendom binnen de familie voort te zetten, aldus Jan en zus Babs Hussen in het Brabants Dgablad van vandaag 16 mei. Zij zijn de kinderen van de zus van Jan. Jan van den Heuvel was met diens zussen de laatste bewoner. Tot 1965 'boerde'de vrijgezel Jan op dit terrein. 
 
Erf en opstallen, die dateren van 1770, hebben er sedert 2011 verlaten bijgestaan. zie artikel hieronder.

>>>Zie hieronder voor historie

'Groot Deuteren' aan de
Oude Vlijmenseweg blijft familiebezit.

foto © paul kriele, 21 juni 20111.

>>>Voorgaand artikel van 23 oktober 2013: Wijziging bestemming ´Boerderij Van den Heuvel  hoek Oude Vlijmenseweg.

De nazaten van de Van den Heuvels, die jaren lang de boerderij, gelegen op de hoek Oude en  Nieuwe Vlijmenseweg, exploiteerden en er een agrarisch bedrijf uitvoerden, willen een wijziging van de bestemming van dit complex dat ook bekend staat als ´Groot Deuteren´. Anders krijgen ze het complex, waar een agrarische bestemming op rust niet verkocht.

De markant gelegen boerderij anno 1770  staat al jaren leeg met een groot bord TE KOOP voor de deur. Maar geen kandidaat die noch de prijs van € 700.000 wil betalen, noch kiest voor de bestemming ´agrarisch bedrijf´. Daar is die plek op die kleine ruimte ongeschikt voor. De gemeente overweegt nu akkoord te gaan met de aanvraag van de familie Hussen om de bestemming ruimer in te schalen.

Artikel van 19 juni 2011  Boerderij Van den Heuvel te koop.
De markant gelegen boerderij van de familie Van den Heuvel op de hoek Oude- met de nieuwe Vlijmenseweg staat te koop. De boerderij van 1770, staat er nog in volle glorie bij met alle toebehoren, zoals de stallen, schuur, hooimijt en ooievaarsnest. Dat is trouwens ook nog de - agrarische - bestemming die op het perceel heerst. Boerderij en erf liggen in een natuur-beschermend gebied, met de herkenbare heuvels, zoals die in de Kruiskamp nog liggen en waar ook de naam Helftheuvel van is afgeleid.

 
Erf en opstallen dateren van 1770. Rond1800 werd het eigendom van de Van den Heuvels. De markant gelegen boerderij 'Van de Heuvel' op Groot Deuteren die te koop staat.

foto © paul kriele,15 juli 2004 .

De vraagprijs voor de opstallen en 2500 m² bedraagt  € 700.000, maar er zal nog wel het  een en ander aan gedaan moeten worden sedert de broer Jan en diens zusters Van de Heuvel naar zelders zijn vertrokken of inmiddels zijn overleden. In het Brabants Dagblad laat de dochter van Jan zus Babs van Hussen weten dat de agrarische bestemming een probleem kan zijn bij de verkoop.

De boerderij ligt precies op de kruising van de Oude en de nieuwe Vlijmenseweg en ook op de invalsstraat vanuit Cromvoirt [Deutersestraat].Aan beide zijden bezit de familie Van den Heuvel grond dat aan de urbanisatie ten offer viel.
Rechtsonder het KW1-College en verop naar links de  polder de Gement.


'Klein Deuteren', waarin de architect Antoon Becker woont,  ligt in de rechter hoek bovenin.

In de boerderij woonde tot aan zijn dood in 2007 Jan van den Heuvel [*1917], die we indertijd nog vroegen naar het ooievaarsnest achter op het erf. [zie 'Ge kunt me nog meer vertelle...'] . Diens voorouders hadden er dit complex gebouwd. Ze bezaten grond in een wijd gebied om hun huis tot in wat nu de Kruiskamp aan de Hoeflaan is, maar ook aan de overkant van  de Vlijmenseweg. 
Jans opa, Cornelis van den Heuvel, begon er eind 1800 een pleisterplaats. Jan zelf, die tot er tot 1965 boerde, is er zijn hele leven lang blijven wonen, maar altijd vrijgezel gebleven. Diens zusters zijn daar uit getrouwd.

Zie ook de pagina over de historie en de ontwikkelingen mbt Deuteren dd. 25 september 2009

Terug naar boven