Entertainer Cees Slegers trekt Oetelkonzert uit tamme sfeer

Printerversie
Gepubliceerd op: 05-02-2013 | Gewijzigd op: 11-11-2013
Het bijna 50ste Oetelkonzert was een generale voor volgend jaar, dat dan een jubileumconcert moet worden.
Dankzij Cees Slegers, die zich een allround entertainer en een talentvolle cabaretier toonde, werd de tamme sfeer doorbroken. Door twee sopranen te kiezen, een vlotte Caraïbische Izaline Calister en een meer op klassiek leest geschoolde Helen Lepalaan, werd het geen onstuimig evenement.
Het publiek wilde wel, maar liet zich voor de pauze maar moeizaam verleiden tot een polonaise achtige sfeer. Een enkel handgeklap raakte in de massa van balkon, zaal en toneelbak  [rond de 1300 man] verstrooid.  

De solisten boven: Izaline Calister, Helen Lepalaan [r.] en een tuba-achtig instrument. Het Brabants Orkest stond olv dirigent Arjan Tien.

foto's © paul kriele, 5 februari 2013.
Zicht via het orkest op de volle toneelbak waar het publiek zich geregeld liet horen. Het orkest reageerde daar sympathiek op. 
Rij 9 met gedeputeerde Ruud van Heugten, wethouder Huib van Olden, Bert Pauli en burgemeester Ton Rombouts, allen met echtgenote. Nauwelijks nog zichtbaar zit in dit rijtje ook districtschef van de politie Noord-Oost Brabant Albert van de Wetering .

Gevatte toespraak prins Amadeiro
Prins Amadeiro XXV had enkele zinspelingen op actuele situaties en gebeurtenissen: 'Het zijn onzekere tijden,' zo begon de prins zijn toespraak. 'Vandaag heb je iets van waarde en morgen is het niks waard.
Het goede nieuws is dat het aandeel Oeteldonk meer waard wordt. Oeteldonk kan nooit worden genationaliseerd...

Ik neem u mee op een zwerftocht door Oeteldonk via de Parade met zijn mooie Sint Jan naar het Bossche Broek. Omkijkend hoor je nog de klanken van Oeteldonkse muziek. Dat gaat onvergetelijk en gelijkwaardig door, waarbij je geen oerwoudgeluiden hoort. ...
Er is een kamer in ons hart en ernaast ook een kamer van Oeteldonks eigenheid. Oeteldonkers die heerlijkeid van ons pronkjuweel zal nooit verloren gaan, zolang u erbij betrokken blijft .
Vanavond hebben we twee culturen: carnaval en Oeteldonk, zoals u dat ook ziet in het Oeteldonks muzejum, waar vele culturen samen komen.
Daarom zeg ik, zinspelend op het programma van vanavond:  Maistro Muziek !'

Presentator Cees Slegers
Slegers, nonchalant gekleed in een jaren vijftig costuum, trad hier op als hoofd van het 'hoofdbestuur van de Kring Vrienden van -niet Den Bosch [verspreking van Frans Maas..], maar van Oeteldonk.'
De Helvoirtenaar, wonend in Haren, houdt er naast zijn docentschap en literaire studies, wat bijbanen op na, zoals motor en creatief talent van Piep & Blaoslust. De entertainer had zich goed voorbereid en verdiept in de namen van degenen die deze avond ten tonele verschenen.
Het is ondoenlijk zijn gevarieerd repertorie te herhalen. Maar het was onder meer gericht op Prins Amadeiro van wie hij het vreemd vond dat er naast hem nooit een vrouw liep. Slegers: 'Diens assessor gaat helemaal in hem op en laat hem geen ogenblik los.
Als nu eens alle vrouwen, die hier in de zaal aanwezig zijn, zich met carnaval op de prins richten, dan geeft  hem dat  wat meer ruimte. En wellicht dat er nog een mooie en zeker jonge koningin uit het Caraïbisch gebied [duidde op de zangeres Izalin Calister] naast hem kan komen staan. Dan kunnen we voortaan koning en koningin Amadeiro/Amadeira met carnaval inhuldigen en valt er misschien voor die en gene een traantje weg te poetsen.
Ook het theater aan de Parade ontkwam niet aan een scherpe noot: Ik heb voorafgaand hieraan een 'Proeve van een concertzaal-discussiestuk gelezen over een mogelijke nieuwbouw van een theater...
Misschien dat er volgend jaar, als Oeteldonk 11x11 plus 11 jaar bestaat er iets meer van los komt..'Dit jaar bestaan ze  11x11 plus 10. Dat is uiteraard vanwege de dirigent Arjan Tien die vanavond het Brabants Orkest leidt.'


Uitslag mooist geklede gasten op het Oetelkonzert  2013
De winnaars in de categorie ´meest carnavalesk´:  vlnr Jolanda van de Mortel, Bregt Zijlmans en Janine van Hest.  Deze dames haken met een pot tijgerbalsem in op het motto 'een lekker-werrum- gevuul'.
   
 foto´s © paul kriele, 5 februari 2013. De winnaars in de categorie ´meest creatief´ vlnr. Katinka Hasselman, Marijke Pijnenburg,
Renée Huisman en Anneke Brobbel.

De concert organiserende CV de Oetels
-Boven de Oetels zingen, na de cCremonie Protocollaire, geassisteerd door de Oetelvrouwen in de zaal, het Oetellied.


Links: o.a. de voorzitter van het Oetelkonzert Frans Maas en de voorzitter van de CV De Oetels Fred Rademaker [2e vl.].

foto's © paul kriele, 5 februari 2013.
   

De Bossche BN-ers
   
Twee maal bisschop Toon Hurkmans, links naast Ina Adema, de burgemeester van Veghel [de woonplaats van theaterdirecteur Harry Vermeulen op rechter foto].
En rechts met gedeputeerde Bert Pauli en burgemeester Ton Rombouts.
 
 
  foto's © paul kriele, 5 februari 2013 Links wethouder Jan Hoskam met echtgenote Andrea Bonvanie en haar vader Herman.
Boven: Ivonne ter Heine met haar zoon Edwin en diens vrouw Ellis.Terug naar boven