Piep & Blaoslust met 'Peter & de Wolf' in Papenhulsthof

Printerversie
Gepubliceerd op: 12-02-2013 | Gewijzigd op: 05-03-2013
De jaarvergadering van de Kring Vrienden van Oeteldonk [KOV] in de Korenbrugstraat [M’n Tante en ’t Veulen] was dit jaar [dinsdagmorgen 11 februari2013] wat vertraagd. Voorzitter van de KVO, Cees Slegers verontschuldigde zich dat het onverwacht aftreden van Paus Benedictus er de oorzaak van was.

In zijn toelichting ging Slegers even in op de schandalen die deze paus deels had veroorzaakt en deels had meegemaakt: het verbod op condooms, het miskennen van homoseksualiteit en het kindermisbruik.
De voorzitter van de KVO, Cees Slegers.

foto © paul kriele, 10 februari 2013

Slegers had vanmorgen ruggespraak gehouden met de Osservatore Romana over het pausloze tijdperk. Het Vaticaan had hem aangezocht om hem voor dat tijdvak als interim paus te benoemen, want een paus verkiezing zou nog wel op zich laten wachten. Cees wilde wat informatie bij de geheime dienst van het Vaticaan inwinnen. Ja..en waarom?

Slegers had een pausdroom…
Slegers: 'Ik heb er vannacht over gedroomd dat ik met Pasen op het bordes van het Vaticaan achter die uitgerolde rode pers zou staan.
En dat u daar op het Sint Pietersplein met al die duizenden mensen mijn zegen 'Urbi et Orbi' ontvangt. Ik hoop dat u dat wilt meemaken.
Op dat immense plein is het wel wat anders dan in de Korenbrugstraat.
U bent van harte welkom Het Vaticaan verwacht u daar om exact 12.00 uur en niet om elf over. Want de Italianen zijn altijd heel correct….'.

Aubade
Ter versterking van die sfeer speelde de Philharmonie Phanphare het Italiaans volkslied en bracht een aubade aan de paus.
Dat Slegers in korte tijd die improvisatie had samengesteld was op de soms verbaasde en dan weer olijke gezichten van de leden van KVO af te lezen.

Slegers vervolgde zijn eerste punt van de agenda van de KVO-ledenvergadering voor M'n Tante' : 'In Rome zijn ze vlugger met  de procedure van aftreden dan in Nederland. Dat gaat in ons land veel langzamer.'

U heeft van mij nog een verklaring over die bestuursopvolgingen te goed, sprak het 'Vriendenhoofd'.
'In Nederland duurt een voornemen te stoppen altijd zo lang. Neem Coen Free, de Algemeen directeur van het KW1-College, die deed er zes jaar over. Rombouts heeft nog twee jaar nodig en Beatrix doet het over drie maanden.
Weet je waarom dat steeds zolang duurt..?  In die tijd kunnen ze het feest organiseren en een afscheidscomité samenstellen, dat het cadeau moet bedenken.

University of Harvard [VS]
In deze crisis wordt het een bescheiden feest, niet in Harvard in de Verenigde Staten !! maar in Hapert. Da´s een stuk eenvoudiger en goedkoper.
Maar de gasten moeten wel zelf een tent en beddengoed meenemen en tussendoor dient er ook corvee gedraaid te worden.

Als cadeau wordt gedacht aan een mars die altijd bij Studio Sport wordt gedraaid, de Koning Voetbalmars. Die gaan we voortaan de Romboutsmars noemen omdat Ton zoveel voor de sport doet. '
Daarop klonk als intermezzo door de KVO- Phanphare: de Romboutsmars

Slegers besloot met... de PiZ cursus
'En...
 ter herinnering aan de stad Den Bosch en als persoonlijk cadeau willen we de burgemeester een ´Pensioen in Zicht- cursus, een zgn. PiZ-cursus aanbieden.

Na de notulen en de rondvraag besloot de voorzitter op weg te gaan naar.... ?
Slegers:'We gaan naar de meest schitterende plek waar plaats genoeg is voor een nieuw theater.
Er is veel gesteggel over een nieuw theater geweest, of het nu in het Paleiskwartier kan, op ´t Zand, of op het Grôôt… Ik zal u die schitterende plek, die de zusters niet wilden prijsgeven...,  tonen.
De stoet van ruim 300 KVO/leden en belangstellenden trok daarop naar de binnenplaats van de zusters van de Choorstraat.
 
Peter en de Wolf van Sergei Prokofiev.
Op de binnenplaats van het Papenhulscomplex werd door de leden [en vele figuranten] en de Philharmonie Phanphare van de KVO  het muziekstuk  van de componist Sergei Prokofiev op een geheel eigen-, en nogal ludieke wijze, uitgevoerd.

   
  Op de jaarlijkse uitvoering van Piep & Blaoslust,
op de rustige binnenplaats van het Papenhulstcomplex, gelegen  tussen Choorstraat en Papenhulst, waren zeker een 300 belangstellenden afgekomen.
Schrijver, muzikant en regisseur Cees Slegers leidde deze door de eigen Phanphare begeleidde theateruitvoering
.

foto's © paul kriele, 10 februari 2013. 


In het kort gaat het om debelevenissen van de jongeling Peter [Jacques Peeters], die zonder toestemming van zijn vader het bos in gaat en daar wat avonturen -  uiteraard met de wolf -  meemaakt. In dat verhaal komen veel dieren, een bosvijver in beeld.
Dat werd uitgebeeld en ondersteun door vooraf uitgekozen figuranten, die ook de vijver, een hek, het bos en de wolf uitbeeldden.Soms ook alleen als muziekinstrument.

Bij oproep koos Slegers hen uit het publiek en vroeg voor het bos om iemand die Bos, Groenewoud of zelfs Van Eik heette. Bij hek ging het om Van ´t Hek en bij vijver om Van de(r) Plas of Van de Water en dat soort rariteiten.

-Boven componist/auteur van deze uitvoering Cees Slegers en de floor manager rehcter foto links] is Mariken Zijlmans.
De man in het witte pak is Paul van de Laar.
-Foto rechts boven: De figuranten beelden het bos uit. .
Boven en rechts: De trompettist in zwart costuum is de eend uit het bos... ..

foto's © paul kriele, 10 februari 2013.De tubaspeler Dick van Ingen] is de opa in het verhaal. Links naast hem Wim van Aarle.
Leden van de KVO/ Philharmonie Phanphare.
Links ttrombonist Jeroen van de Laar de orkestleider.

foto's © paul kriele, 10 februari 2013.
 


 
 
-Boven:  Deze dames beelden de bosvijver uit.
-Rechts boven: Deze man kan wel eens Bos, Bosmans of zelfs Groenewoud of Van Eijk heten...
-Rechts: De man naast de floor manager Mariken Zijlmans houdt ter verduidelijking het bordje hekje voor zich.
 

Zoals gezegd: Peter [Jacques Peeters, midden van de foto] gaat zonder toestemming van zijn vader, via een hek, het bos in ..

De scenes worden ondersteund met muziek door trompet, trom, fluit of tuba die dieren of Peter of opa voorstellen.
Toepasselijk bij de tekst klinkt een bekend [oud] liedje over Peter, zoals 'Peter ik ben verliefd' of 'Vogeltje wat zing je vroeg'.

foto's © paul kriele, 10 februari 2013.

-Links boven: De kleinste kleine trom bespeler: Sem Couprie.
-Boven: Hein Trimbos.
-Links: de accordeonist Jorind Josemans.

-Boven: Muzikaal klonk o.a. : 'Vogeltje wat zing je vroeg..'
 door o.a. Tamara Looff [middenin] op piccolo.
-Foto hieronder: Zittend, de piccolospeelster is Tamara de Looff, die samen met Frans van Eijndhoven de 'vogelrol' vertolkt.
-Rechts: De dikke eend -Paul  Smits - komt door het hek het bos in.

foto's  © paul kriele, 10 februari 2013 

'Met Je kontje in het water gevallen/ Tra lala',  klinkt bij : De eend die bij de vijver is aangekomen en door vijverfiguranten omarmd wordt.

Scene rond het nou wel of niet meegaan van de vogel [l.] door de eend [rechts Jan Roosen], die haar wil verleiden.

foto's © paul kriele, 10 februari 2013. 


En dan komt de kat -Joris van den Bergh- uit het bos te voorschijn. Die vliegt de boom in om een vogeltje te vangen, maar Peter ziet dat.. Soms ontstaat er hilariteit wanneer de spelers niet in de pas lopen met het script. Dan gaat de scene opnieuw.
Een van de meest aangriipende -en ook meest langdurige- scenes, allemaal volgens het boekje van Rossini Prokofiev: het katten gemiauw.. door Stef Breukel en Karin van Gent. Maar ook een: 'Poesje mauw kom eens gauw'..

foto's © paul kriele, 10 februari 2013.

En daar komt de boze opa [tuba/Dick van Ingen] op zoek naar zoon Peter -Jack Peeters [rechts naast de tuba] - het bos in.
De dreigende sfeer wordt versterkt  door tromgeroffel en trombonegeschal. met o.a. Jeroen van de Laar in het midden.
Met een boze opa op de achtergrond wordt de wolf vastgebonden  .. Het lied klinkt 'Ja dat is Peter'. Peter, Jacques Peeters, staat rechts op de foto.
Tot slot ontvangen de spelers figuranten en muzikanten een ovationeel applaus
De uitgelaten Peter  knielt voor het applaus van het publiek dat in grote getale aanwezig was. 

foto's © paul kriele, 10 februari 2013.

Cees Slegers nodigt allen uit mee te gaan naar de Azijnfabriek voor de toekenning van de Oscars [..] en het nuttigen van de lunch. 


Terug naar boven