Uitslag Ontwerpwedstrijd ‘Darkness Enlighted’ van Cor Unum

Printerversie
Gepubliceerd op: 26-05-2022 | Gewijzigd op: 26-05-2022
Uitslag  Ontwerpwedstrijd  ‘Darkness Enlighted’  van Cor Unum

'Darkness Enlighted' was de oproep aan studenten van internationale kunst- en designopleidingen in het kader van de negende editie van de Cor Unum Ontwerpwedstrijd.  Deelnemers werden uitgedaagd om na te denken over wat er met je gebeurt als het donker wordt. De mens is namelijk niet gemaakt om in complete duisternis te leven. Beperkt een donkere nacht onze zintuigen of worden deze juist verscherpt?
‘Enlighted’ betekent niet alleen verlicht of spiritueel bewust, maar ook helder gemaakt. “Goed design kan dat ook doen”, weet Yuri van Poppel, ambassadeur van deze wedstrijd.

Uit de vele inzendingen zijn er uiteindelijk 15 genomineerd voor de finale jury dag die werd gehouden op woensdag 25 mei 2022. Onder leiding van ambassadeur van deze wedstrijd Yuri van Poppel (ontwerper, curator en graffitischrijven) zullen Mary Hessing (hoofdredacteur Woth), Bao Yao Fei (Young Design Curator tentoonstellingen bij het Design Museum), Eelco Veenman (Visueel ontwerper en zilversmid) en Lotte Landsheer, (curator /directeur Cor Unum) de winnaars aanwijzen van de 1ste, 2de en 3de prijs.
De winnaars De jury vond dat het product al echt voor zichzelf sprak en er eigenlijk niet eens een presentatie voor nodig was om het te begrijpen, waar keramiek echt een meerwaarde heeft bij het produc. Mede daardoor ging de 1e prijs overtuigend naar Ditte Teeuwen met 'Scherven brengen geluk' 
.............................................
Eerste prijs winnares Ditte Teeuwen met 'Scherven brengen geluk'.

“De randen van deze vaas zijn ervoor gemaakt om ze juist af te kunnen breken. Darkness Enlighted is dan een vorm van opluchting of geluk op de momenten dat je het nodig hebt. Op deze manier geeft het hopelijk een gevoel van blijdschap, want zoals we allemaal weten: Scherven brengen geluk!” De 2e plek ging naar Annemarie Vogel waar volgens haar ‘het donker zoveel lichter wordt als je samen bent’ waar je het kopje uit het ruwe zware schoteltje haalt om samen een toost uit te brengen op het leven. De jury was erg fan van haar ontwerp “het is een kloppend, oprecht en integer ontwerp”.
.,..............
Winnares van de Publieksprijs Rosa Hurkmans met 'When it gets Dark'.
Publieksprijs
 Uiteindelijk werd zijn de meeste stemmen gegaan naar het ontwerpt van Rosa Hurkmans met When It Gets Dark. “Twee jaar geleden ging het lichtje bij mij even uit. Ik wilde mezelf, van de een op de andere dag, wegstoppen in het duister. Ik was op mijn hoofd gevallen, hersenschudding. Mijn zintuigen waren verstoord. Het streepje licht, van een lantaarnpaal, dat langs de gordijnen kwam, was al te veel voor mijn ogen. Ik ben gaan inzien wat het duister brengt. Schaduw, texturen en vormen ga je anders ervaren dan overdag

Met deze Publieksprijs ontvang Rosa een bedrag van € 500,00, beschikbaar gesteld door het Hermes Cultuurfonds. De ontwerpen van de winnaars zijn tot zondag 19 juli te bezichtigen in de galerie/winkel van Cor Unum aan de Vughterstraat 270 in Den Bosch.

Terug naar boven