Villa Zuiderbos -voorheen Wijn Verlinden - verkocht

Printerversie
Gepubliceerd op: 09-04-2006 | Gewijzigd op: 18-10-2012
 Floris Verlinden, de nieuwe bewindvoerder van Wijnhuis Verlinden, heeft het complex op de hoek Graafsebaan en de nieuwe randweg in Hintham Noord verkocht. Het terrein bood geen uitbreidingsmogelijkheden, tenminste de gemeente 's-Hertogenbosch verleende -op korte termijn- geen toestemming voor uitbreiding. Verlinden verhuist met zijn kantoor en hallen naar het bedrijfsterrein aan de A59 in Vlijmen. 
Wijn Verlinden was onder Jan-Hein Verlinden gevestigd aan het Julianaplein en vertrok in 1961 naar Hintham. Het kantoor aan het Julianaplein heeft lange tijd dienst gedaan als notariskantoor, eerstens Ploegmakers. 
 

Villa Zuiderbos in Hintham, voorheen van de familie Sweens en de Goulmys' en ook al weer verlaten door 'Wijn Verlinden'  [1961-2006]
foto © paul kriele, april 2012.
Interessant is om te weten dat de familie Sweens in 1961 de kans liet lopen om de villa terug te kopen. Het buitenverblijf werd namelijk in 1883/1884 gebouwd in opdracht van de familie G. Sweens. Theodoor Sweens legde op 26 maart 1884 de eerste steen.
 
Theodoor Sweens is de vader van wijlen Joseph Sweens, die getrouwd was met Mia Sweens-Schute, Mia Sweens is de voormalige directeur van de koffiefabriek 'De Drie Mollen' die zij van haar man overnam. Later werd Koster directeur. 

Op de steen in het pand staan de initialen T.A.J.M. de familienaam Sweens en de datum: 26 3 1884. De familie Sweens heeft tot 1932 in villa Zuiderbos gewoond. In dat jaar overlijdt Dorothea Goulmy-Hoogenbosch en verhuist diens weduwenaar Eugène Goulmy naar Eindhoven waar hij intrekt bij diens zoon Kees, in 1924 naar Wenen en in 1938- bij de annexatie van Oostenrijk- naar het rusthuis St.Josef in Deurne.
In 1932 kocht L. C. J. M. Rouppe van der Voort de villa, die ook wel de bijnaam Dorothea-oord had gekregen, afgeleid van de vorige bewoonster.
In 1961 neemt Jan Hein Verlinden intrek in de villa en breidt het complex uit tbv de wijnopslag.