De kop van de Haven

Printerversie
Gepubliceerd op: 25-02-2003 | Gewijzigd op: 11-10-2012
De haven was voor 1939- vanuit het Noorden- alleen bereikbaar via de Citadellaan. De Diezebrug lag er nog niet. De weg naar Orthen liep via de Orthenpoort over de Citadellaan richting Orthen Na de Maelstroom te zijn overgestoken, passeerde men eerst nog het kerkhof van oOthen, dat later de naam Groenendaal kreeg, alvorens op de oude rijksweg aan te komen. 
De Diezebrug werd opgeblazen in oktber 1944.

De Brede Haven gezien vanuit de Visstraat. Vooraan de kraan op de Smalle Haven om goederen uit schepen te kunnen lossen. In de verte de Boombrug.

Op de kop van de Haven komen Aa, Dommel en kanaal samen en stromen vervolgens als de Diest verder naar de Maas.
De kop vande Haven wordt gemarkeerd door twee torens waarvan de westelijke toren een paar jaar geleden werd gerestaureerd.


Ook de Brede Haven maar nu gezien vanaf de Boombrug.


De meeste opknapwerkzaamheden in dit Havenkwartier vinden plaats ihkv van Den Bosch als havenstad. Uiteraad speelt op de achtergrond de bevordering van het toerisme een doorslaggevende rol.

Bewonersvereniging
De bewoners rond de Brede Haven, Smalle Haven, Buiten Haven en Oliemolensingel zijn sedert 1978 verenigd in een Vereniging Havenwkartier.
Het initiaitief dateert van de restauratieperiode eind jaren zeventig. De vereniging, die 200 leden telt, wil het Havenkwartier een vriendelijk aanzien geven door veel groen en het autovrijmaken van de havenkades. De verenigimg geeft ook een eigen nieuwsbrief uit: De Havenbrief. Het zilveren jubileum wordt op 10 juni 2003 gevierd met een vaartocht en een barbecue. 

Zelfs de Diezebrug ontkomt niet aan graffity streken...

foto © paul kriele, 25 februari 2003.

 Terug naar boven