Oude oorlogsfoto's van Voldersstraatje gevonden

Printerversie
Gepubliceerd op: 19-10-2012 | Gewijzigd op: 26-10-2012
Het Brabants Dagblad meldt [vrijdagmiddag 19 oktober 2012] dat amateur verzamelaar /historicus Nico de Bont in Duitsland oude Bossche foto's heeft aangetroffen van het bombardement door de Engelsen in de meidagen van 1940. Bij dat bombardement op 24 mei, dat per ongeluk gebeurde en de zuidpunt van de binnenstad trof, werden enkele huizen in het Voldersstraatje nagenoeg vernield. Daarbij kwamen negen mensen om het leven, onder wie de familie Hurkens.
Maar ook de Peperstraat werd geraakt, waardoor de familie Van Gent moest verkassen naar een familielid in de Bethaniëstraat.

-Boven: Het Voldersstraatje lopend vanaf de Zuidwal naar de Verwersstraat. Foto kort voor de oorlog '40-'45.

-Links: Het Voldersstraatje met de getroffen westzijde van de straat na een bombardement door Engelse vliegtuigen.
Inkijk in het Voldersstraatje, ook weer vanuit de Zuidwal.

© oude archief foto's, mei 1940 [linker foto's]

Luc van Gent, die tal van publicaties over de oorlog deed uitgaan, heeft ook dit incident in een van zijn boeken beschreven. Luc vertelt dat de omgekomen Bosschenaren met  Duitse militair eer op kerkhof Orthen werden begraven.
'Maar dat was meer een propagandastunt,'  aldus Van Gent. 'Het was nog aan het begin van de oorlog en de Duitsers wilden graag de Engelsen zwart maken. 'Zie nou hoe jullie bondgenoten te keer gaan, met deze tactiek leek de bezetter de Nederlanders op andere gedachten te brengen.
Voor de omgekomen bewoners uit het straatje, die met paarden en koetsen van Putters van de Stationsweg naar Orthen werden gebracht, klonk er telkens als een kist werd gedolven een saluutschot,' aldus het relaas van Luc van Gent.

Nagekomen reportage van brandweerman Muijtjens, die  toentertijd lid was van de Luchtbescherming. Mijtjens kwam in 1943als beroeps bij de Bossche brandweer in dienst.

De rechter foto is in de richting van de Zuidwal genomen. Het verbrande huisraad ligt nog op de stoep.

foto's   van juli 1940, gemaakt waarschijnlijk door Muijtjens die lid was van de Luchtbescherming.Terug naar boven