Renovatie Grasso gebouwen

Printerversie
Gepubliceerd op: 31-10-2012 | Gewijzigd op: 31-10-2012
Momenteel is Aannemersbedrijf Nico de Bont uit Nieuwkuijk bezig met het opknappen en renoveren van de grote fabrieksloodsen van Grasso aan de Parallelweg. Zoals bekend heeft de gemeente in 1998 het hele complex  gekocht: dat bestaat uit de monumentale fabriek, het monumentale kantoor èn de “gebouwen van een meer recente datum”. 

De fabriekshallen van Grasso[GEA] die na renovatie een hernieuwde bestemming krijgen.

foto © paul kriele, 30 oktober 2012.

Fabriek en kantoor zijn na aankoop verhuurd aan Grasso (thans overigens formeel ook GEA geheten). De “gebouwen van een meer recente datum” zijn na aankoop getransformeerd tot een bedrijfsverzamelgebouw, en worden sindsdien als zodanig geëxploiteerd. De gemeente heeft het beheer ervan uitbesteed aan de BIM.

Grasso was een van de eerste en lange tijd de enige fabrieksmatige vestiging op West/Boschveld. In 1931 kwam er wel de Veemarkt, maar dat was geen fabriek. Voor historie zie Grasso.

Het complex, kantoor zowel als fabriek, zijn rijksmonument. De gemeente knapt de fabriek voor € 6,1 miljoen op. Dat was gepland voor 2008, maar door een reorganisatie bij GEA is dat opgeschoven naar 2012. Volgend jaar moet dit project zijn afgerond, maar dan komt ook het kantoor vrij. De productie gaat overigens normaal door.

Het opknappen bestaat niet alleen uit het renoveren van de gevels en de daken. Intern krijgen de hallen een modernisering met luchtbehandeling en nieuwe verwarming om het geschikt te maken voor een nieuwe bestemming. In de fabriek wordt ook inpandige kantoorruimte gerealiseerd. Die kantoorruimte komt aan de zijde van de Parallelweg, als binnenschil over de volle breedte van de fabriek.

Na afronding van de verbouwing zal GEA alle activiteiten onderbrengen in de fabriek. Daardoor komt het momumentale kantoorgebouw vrij. De gemeente is plannen aan het voorbereiden om ook het kantoorgebouw aan te pakken. Die plannen verkeren nog in een inventariserende en oriënterende fase.

Historie van Grasso
Zie ook bericht 'In jubileumjaar renovatie van Grassocomplex  artikel dd. 5 juli 2008.