ReŁnie bij GRASSO op zondag 27 januari 2019.

Printerversie
Gepubliceerd op: 19-01-2019 | Gewijzigd op: 19-01-2019

De fabrieksgebouwen inmiddels tot monument verklaard,  zijn gerenoveerd en worden kantornen /of starterswerkplaatsen.
De gebouwen zijn eigendom geworden van de BIM die- net zoals dat met de De Gruyterfabrieken is gebeurd- daar
ruimten aan starters in verhuurd.   
foto's © paul kriele, 13 november 2013
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Reünie  op zondag 27 januari 2019.  Op de reünie van Grasso op 27 januari 2019 gaat het vooral om verhalen. Die zullen de honderden oud-werknemers van werkplaats, kantoren en teken- en ontwerpkantoor zeker naar boven weten te halen. Daar kunnen foto's en documenten hen en archivaris Bertie Geerts wellicht bij helpen. Daaruit ontstaat volgens de plannen een 'memory-wall'.
 
Bericht van 3 november 2013 Open dag bij Grasso in 2013
Het Bossche Grasso, al daterend van eind 19e eeuw- [eerste smederij 1858] staat bij Bosschenaren bekend als een oude fabriek, misschien zelf ook nog vies en vuil. Goed dat een ‘Open dag’ aan dat idee een eind maakt. Grasso, vanaf 1992 behorend tot het Duitse GEA dat in Düsseldorf zetelt, betekent Grobal Engineering Alliance.
Vanwege het gereed komen van de restauratie van de productiehal hield Grasso een 'Open Dag'.
 

Grasso aan de Parallelweg tijdens de Open Monumentendag  van 13 september j.l. .

foto © paul kriele. 13 september 2013.
Zie artikel  
Open Monumentendag bij Grasso

Van oudsher produceert Grasso koelcompressoren voor bijv. cruiseschepen, hotels, vrieshuizen, ijs –en sportbanen.
Een rondwandeling door de geheel gerestaureerde en de modern ingerichte, historische fabriekshal, die van binnen aan alle kanten glimt en glanst, geeft dankzij de aanwezige medewerkers of via daar toe geplaatste infoborden, inzicht in het productie- en assemblageproces.

Meetkamer
Het begint bij de meetkamer, want alle onderdelen, of het nu eigen productie betreft of dat ze van buiten komen, moeten worden gemeten voor de zuivere inpasbaarheid.
Sanne Hermse legt ons dat op een technische manier uit. ‘Bij onderdelen is het belangrijk dat ze een juiste maattolerantie moeten hebben. Dat zijn belangrijke criteria met het oog hoe de maten van de onderdelen op elkaar aansluiten,' aldus de kwaliteitsmanager.
 De Zeiss meetmachine, waar kwaliteitsmanager Sanne Hermse een toelichting gaf.

foto © paul kriele, 2 november 2013.

Kinderen werden via montageplekken door de productie geleid
De instructieve rondleiding voor kinderen begon bij de enorme robot die hen een cylindervormig klompje  aluminium mee gaf. Dat half afgebouwd molenhuisje ging op de toer mee langs diverse bewerkingsafdelingen. Met steun van de techneuten ter plekke was het een soort meccanospel  waaruit tot slot een eindproduct [molentje met wieken] ontstond. Gestanst met de eigen naam erop ging het kleinood mee naar huis  'Grasso' staat voortaan in hun geheugen geprent.

Lasserij
Vooraan op de afdeling Lasserij vertelt Ruud Werther ons over de diverse modellen compressoren, van 4-10 cylinders. Deze koelmachines worden gebruikt voor vrieshuizen van bijvoorbeeld ijsbanen, opslagcentra, cruiseschepen, grote kantoorgebouwen en sportbanen.

Bericht van 3 nkmewnre29013 Opendag bijGrasso 'Bij Grasso werken 100 man. De producten worden via de verkoopkantoren van GEA, ‘All over the World' verkocht: in Duitsland, Frankrijk, Thailand, Australië en China,' aldus de shipping agent, die dus van alle markten thuis is. Samen met Ludi Kuijpers, van de verkoopondersteuning zijn ze op deze dag medegastheer.
De aanzwellende rij nieuwsgierige bezoekers loopt door netjes aangeveegde gangen en langs opgepoetste machine-onderdelen. ‘Daar zijn we trots op,’ zegt Werther. ‘Vroeger waren dit vuile verouderde hallen. Nu is het een moderne productiehal.’
 
Modellen voor compressoren met Shipping agent Ruud
Werther en Ludi Kuijpers van verkoopondersteuning.
foto's © paul kriele, 2 november 2013.

In de Lasserij verloopt het proces in vier stappen Daar worden diverse laswerkzaamheden verricht: hechten, lassen door een robot, aflassen met een handmachine.

Productie-engineer Erik van Krieken staat bij de lasrobot: ‘Ik heb hier de hele boel opgezet,’ zegt Van Krieken niet zonder trots. Na de LTS en MTS pakte hij ook nog de studies bedrijfseconomie en werktuigkunde op.

Van Krieken werkt al jaren  in deze Lasserij. De laatste jaren werd de hal opnieuw ingericht met diverse typen compressoren. ‘Toen is ook de nieuwe werklijn in flow productie ingevoerd. 'Dat wil zeggen,’ vertelt Van Krieken, ‘dat het gehele proces achtereenvolgens in een vaste lijn verloopt. Elke cel omvat weer een nieuwe stap in dat proces.’
Logisch dat bij deze werkende robot de meeste bezoekers wat langer blijven staan kijken.
 
Productie engineer Erik van Krieken bedient via zijn laptops de robot, die automatisch last. Een robot trekt sowieso altijd publiek.
foto's © paul kriele, 2 november 2013.

Mechanische afdeling met o.a. de Compressorenassemblage
Vervolgens lopen we door naar de mechanische afdeling waar het bewerken van vitale compressorenonderdelen gebeurt, zoals het draaien, frezen en boren van krukhuizen en krukassen. Die liggen hier bij tientallen opgestapeld.
 
Krukassen en krukashuizen opgestapeld in de lasserij foto's © paul kriele, 2 november 2013.

Even verderop staan kinderen bij een demonstratie van een molentje dat uiteraard wind moet opwekken. Dat mogen Wouter Moerman en Casper Duijmelink zelf uitproberen. Het zijn overigens niet alleen jongens die hier wat techniek komen uit proberen.
 
Klein windmolentje: Techniek jong geleerd door Wouter Moerman [r.]  en Casper  Duijmelink. foto's © paul kriele, 2 november 2013.

Packagebouw
De packagebouw [het samenstellen van compressor, frame, motor etc.] is een nieuwe afdeling aan het begin van de implantatie en de flowproductie
Entousiast en bevlogen vertelt Rosmalenaar Jos Broeren over zijn werk. Jos is al vanaf 1982 bij Grasso werkzaam Hij begon er als leerling lasser, Op deze afdeling, zijn geliefde afdeling, zoals later blijkt, is hij als packagebouwer gekomen. Omdat we dat woord niet kennen, vertelt Jos dat hij degene is die de componenten van de compressoren samenstelt.

Tussen zijn begin bij Grasso en zijn huidige functie zit een studie LTS en praktijk bij Grasso, waar hij achtereenvolgens de lasserij, de montage en de vatenbouw doorliep.
 
   
Packagebouw
-Rechts Jos Broeren geeft een demonstratie. 

foto's © paul kriele, 2 november 2013.
 

De hele fabriek heeft Jos [*1949] gezien en praktisch ervaren. Maar het leukst is toch de ´package´, waar hij het samenstellen van de compressoren noemt, met het lassen, het buigen en het meten van de onderdelen. ´Dat is het mooiste wat er is. Dan pas ben je een allrounder,´ benadrukt hij.
Die specialisatie wisselt Jos af met een sportieve hobby als triatleet bij RDG, de Rosmalense sportvereniging, waar hij zich na zijn werk kan uitleven in zwemmen, fietsen en hardlopen.

Techniekplein
Tot slot belanden we op het Techniekplein dat op deze dag de functie vervult van het tonen van producten en processen die GEA aanhangt, aldus een werknemer.
 
Opvallend veel meisjes waren op het
Techniekplein aan het prutsen en het knutselen
: van
vermalen [boven] via knippen [rechts boven] tot bellen blazen [rechts] .


foto's © paul kriele, 2 november 2013.

Techniekplein [vervolg]
Op deze ´Open dag´ zijn er allerlei ontspanningsmogelijkheden voor kinderen die inspelen op de techniek in huis. Zoals bellen blazen in een passende vierkante of ronde vorm, knippen, plakken of puzzelen en knutselen met vormpjes. Naast deze spellen is er ook een soort soep en zopietent.
 
Een afgedankte refrigeration compressor,
die tussen 1929-19769 in Berlijn dienst deed.
Capaciteit Qo-100.000 kcla/per uur.


foto © paul kriele, 2 november 2013.

Via een kleine showroom, waar een ´refrigeration compressor´ staat, die tussen 1929-1979 in een slachthuis in Breda dienst heeft gedaan, komen we terug bij de receptie in het zgn. KMF-gebouw, een in onbruik geraakte naam, die staat voor Koninklijke Machine Fabrieken.
Daar worden we uitgewuifd met een kleine herinnering aan deze ´Open dag´ bij het nieuwe Grasso aan de Parallelweg.
Terug naar boven