Mgr. Bekkersschool [Kruiskamp] verkocht aan Orhan Gazi voor moskee

Printerversie
Gepubliceerd op: 23-04-2014 | Gewijzigd op: 02-05-2014
De gemeente verkoopt voor € 810.000 de voormalige basisschool aan de Zandveldstraat in de Kruiskamp aan de Islamitische Stichting Nederland, Orhan Gazi ’s-Hertogenbosch. Het gebouw is niet meer nodig voor onderwijsdoeleinden. De Stichting is al eigenaar van het naastgelegen perceel en koopt nu ook dit perceel. De Monseigneur Bekkersschool is in maart 2014 verhuisd naar het gerenoveerde gebouw aan de Heerendonklaan 6 en heet nu De Kwartiermaker. Het pand aan de Zandveldstraat 1-3 is daardoor niet meer nodig voor onderwijsdoeleinden.

 
De Islamitische organisatie Orhan Gazi heeft al een verenigingsgebouw annex moskee in de Schutskampstraat, maar die is te klein. Ze wil de mgr. Bekkersschool tot gebedsruimte gaan verbouwen.
 

De Islamitische Stichting Nederland, Orhan Gazi ’s-Hertogenbosch, is al een aantal jaren actief aan de Schutskampstraat 9. De stichting heeft een verenigingsgebouw en een gebedsruimte. De activiteiten van de stichting, onder andere voor jongeren, zijn zo succesvol dat het huidige gebouw te klein is.
Moskee met kleine minaret
In de eerste fase wordt op het perceel een verenigingsgebouw met gebedsruimte gebouwd. Van deze strak gebouwde moskee met een kleine minaret, is het schetsontwerp al gemaakt. Omdat er een  beperkte uitbreiding van het bouwvlak noodzakelijk is, moest een ruimtelijke procedure worden gestart.
Mogelijk wil de Stichting in de toekomst in een tweede fase woningbouw realiseren op een ander deel van haar perceel. 
De Islamitische Stichting Nederland nodigt buurtbewoners uit voor een inloopavond. Daar informeert zij hen samen met de gemeente over de nieuwbouwplannen en de verkoop van de voormalige school.